Staatsloten kopen per computer

ROTTERDAM, 7 JULI. De Staatsloterij wil de toegenomen concurrentie uit binnen- en buitenland te lijf gaan door de inzet van informatietechnologie bij de verkoop van loten. De 3.000 verkooppunten in Nederland zullen in de loop van volgend jaar worden voorzien van een terminal. Dit heeft de Staatsloterij gisteren bekend gemaakt.

De hele operatie zal de komende vijf jaar een investering van 70 miljoen gulden vergen. De Rabobank, Geotronics Networkservices, Essnet en Telecontrol zullen het telecommunicatienetwerk voor de De Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS) verzorgen. Eventueel zal dit netwerk later ook gebruikt worden om de verkoop van kaarten voor popconcerten en voetbalwedstrijden en de dienstverlening aan buitenlandse loterijen.

De verkoop met behulp van terminals maakt het mogelijk de tijd tussen het laatste verkoopmoment en de trekking aanzienlijk te verkorten. Nu zit er nog vier dagen tussen uiterste verkoopdatum en trekking, dat wordt 1 à 2 uur als de terminals geïnstalleerd zijn. Zo wint de Staatsloterij vier extra verkoopdagen.

De verkoper beschikt over loten zonder nummer. Pas wanneer de computerprinter een nummer heeft aangebracht, is het lot geldig. Het stelen van de "lege' loten die de winkelier in voorraad heeft, is hierdoor niet meer lucratief. Door de nieuwe manier van verkopen is de wederverkoper, die 1,28 gulden per verkocht lot van 25 gulden ontvangt, niet meer gebonden aan een bepaald quantum; hij hoeft geen "nee' meer te verkopen. De koper van het lot kan zijn voorkeur uitspreken voor een bepaald eindcijfer of een bepaalde serie.

Nu de binnengrenzen in de EG worden opgeheven en de informatietechnologie grensoverschrijdende loterij-activiteiten vergemakkelijkt, krijgt de Staatsloterij steeds vaker te maken met buitenlandse loterijen die op de Nederlandse markt actief worden. Andersom wil de Staatsloterij ook de Europese markt, met name de Duitse en de Belgische markt, betreden. Buitenlandse loterijen zetten 120 miljoen gulden om in Nederland. De Deutsche Klassenlotterie is de grootste buitenlandse loterij en praat met de Staatsloterij over vormen van samenwerking.

De omzet van de Staatsloterij bedroeg vorig jaar 662 miljoen gulden. Daarvan werd bijna 70 procent (460 miljoen gulden) uitgekeerd aan prijzen. Tien procent wordt uitgegeven aan kosten en de overige twintig procent (133 miljoen gulden) gaat naar de staatskas. De overige grote legale loterijen in Nederland (Postcode Loterij, de Algemene Loterij Nederland en de Sporttotalisator) zijn goed voor een gezamenlijke omzet van 400 miljoen gulden. Deze loterijen keren niet meer dan circa dertig procent (122 miljoen gulden) van de omzet uit aan prijzen. Ze zijn wettelijk verplicht 60 procent van de opbrengst aan charitatieve instellingen te geven. De Stichting Nationale Sporttotalisator heeft het ministerie van Justitie gevraagd actie te ondernemen tegen de organisatoren van twee zogenoemde Tour-toto's. De wet op de kansspelen, die de Sporttotalisator een monopolie-positie geeft, zou door de Engelse bookmaker SSP en het kauwgum-merk Sportlife worden overtreden.

De SSP maakt het mogelijk via het blad Wielerrevue op de uitslag van de Tour te gokken en drukt in het blad een volledig deelname-formulier af. Sportlife maakt via de Ster reclame voor een 06-numnmer. “Vooral de formule van SSP lijkt behoorlijk veel op de onze”, aldus Schubert namens de SNS.

De sporttoto geeft via de tweeduizend terminals voor de verwerking van de toto-briefjes gelegenheid op Tour-de-France-uitslagen te gokken. Aan dit spel doen zo'n vijftienduizend mensen mee met een gemiddelde inleg van tien gulden.