Philips op beurs minder waard dan dochter Polygram

ROTTERDAM, 7 JULI. Philips was vanmorgen op de beurs minder waard dan zijn eigen dochteronderneming, platenmaatschappij Polygram. Het aandeel Philips zakte een gulden tot 28,20 gulden. Daarmee heeft het Eindhovense concern een marktwaarde van 8,68 miljard gulden. Platenmaatschappij Polygram noteerde een dubbeltje lager op 51,50 gulden. Polygram is nu op de effectenbeurs 8,8 miljard gulden waard, 132 miljoen gulden meer dan Philips.

De koersdaling van Philips werd in de markt toegeschreven aan een Japanse verkooporder van een half miljoen aandelen.

Drie weken geleden viel de bodem weg onder het aandeel Philips, toen het concern de winstverwachting voor 1992 drastisch naar beneden bijstelde. De marktwaarde zakte toen in een dag van 12 miljard naar 9,8 miljard gulden.

Philips houdt 79 procent van de aandelen Polygram, met een waarde van ruim 6,9 miljard gulden. Dat betekent dat Philips zonder de platenmaatschappij nog maar ruim 1,7 miljard gulden waard is. De waarde van Philips zonder Polygram wordt negatief wanneer Polygram op de huidige koers van 51,80 gulden blijft staan en Philips verder zou zakken naar 22,70 gulden.