Nutricia, Philips en Océ verliezen flink

AMSTERDAM, 7 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen weinig vrolijke gezichten te zien. De EOE-index zakte door de 300-punten grens heen. Nutricia, Philips en Océ van der Grinten verloren flink.

AMSTERDAM Philips kreeg vanmorgen een grote verkooporder vanuit Japan te verwerken. De order van circa een half miljoen stukken drukte de koers met een gulden tot 28,20 gulden. Saillant detail is dat Philips op de beurs nu minder waard is dan Polygram waarin het een belang van 80 procent heeft. De marktkapitalisatie van Philips is nu 8,6 miljard gulden tegenover 8,8 miljard gulden van Polygram dat vanmorgen een dubbeltje verloor op 51,80 gulden.

Uitspraken van Nutricia-topman Van der Wielen aan het persbureau Reuter zetten de koers van het voedingsmiddelenconcern onder hevige druk. Nutricia zou het volgens Van der Wielen moeilijk hebben om de prestaties en de winstgroei van de afgelopen jaren vol te houden. De koers van Nutricia Verenigde Bedrijven kelderde binna een tientje tot 132,10 gulden.

Océ van der Grinten zakte eveneens flink weg na presentatie van de kwartaalcijfers. De winstgroei van het copieerconcern uit Venlo was met zes procent minder dan verwacht. Het fonds dat de afgelopen maanden een van de meest constante stijgers op de beurs was, leverde vanmorgen 3,50 gulden in op 66 gulden.

NEW YORK Wall Street kon gisteren na een lang weekeinde maar moeilijk haar koers bepalen. In een richtingloze handel wist het Dow Jones-industrieel uiteindelijk toch 8,92 punt hoger te sluiten op 3339,21.

LONDEN Bij lage omzetten noteerden de aandelenkoersen in Londen vanmorgen licht hoger. Het FT-100-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur op een winst van 0,9 op 2.469,9 punten.

FRANKFURT Duitse beleggers wachten op de uitkomst van de G-7 top in München. Het Dax-30-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur op een verlies van 7,72 op 1.764,64 punten.

TOKIO Verkoopprogramma's drukten vandaag de koersen op de beurs van Tokio. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 197,52 lager op 16.459,55, een verlies van 1,2 procent.