Malaise audio, video: 3000 man weg bij Grundig

ROTTERDAM, 7 JULI. De Duitse fabrikant van consumentenelektronica Grundig heft 3.000 van de 21.000 arbeidsplaatsen op. Op die manier hoopt de onderneming, waarin Philips een aandeel heeft van 31 procent, de malaise in de markt voor audio- en videoprodukten het hoofd te bieden.

Omdat de markt voor consumentenelektronica is “ingestort” moet de onderneming “verstrekkende maatregelen” nemen om het voortbestaan te garanderen. Naast vermindering van het aantal arbeidsplaatsen zal het bedrijf alle bedrijfseenheden tegen het licht houden en bekijken of en op welke manier de kosten kunnen worden verlaagd.

Het bedrijf heeft dat gisteren in een korte verklaring laten weten. Pas eind deze week wil het management een toelichting geven op de maatregelen. Dan worden ook de jaarcijfers bekend.

Met de mededeling van Grundig wordt opnieuw duidelijk dat de Europese industrie voor consumentenelektronica in een ernstige crisis verkeert. Door een recessie in belangrijke afzetgebieden als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan laten de klanten het afweten. Daarnaast kampen de fabrikanten met een verzadiging van de markt.

Philips maakte onlangs bekend dat de winst over het tweede kwartaal “aanzienlijk” lager zal uitkomen dan die van dezelfde periode vorig jaar. Prijsconcurrentie en en een lage afzet zorgen voor aanzienlijke verliezen bij Philips Consumentenelectronica.

Grundig zal onder andere de produktie van kleuren-tv's reorganiseren. Begin dit jaar vroeg de fabrikant al werktijdverkorting aan. Destijds sprak de top van het bedrijf nog de hoop uit dat de Olympische Spelen en de Europese voetbalkampioenschappen de verkoop uit het slop zouden halen. Inmiddels is gebleken dat de werktijdverkorting niet voldoende is geweest. Nu zal in ieder geval de Spaanse tv-fabriek in Barcelona worden gesloten, waardoor 285 mensen hun baan verliezen.

Grundig staat sinds eind vorig jaar onder leiding van de van Philips afkomstige manager P. Harmsen. Harmsen kwam in de plaats van de plotseling afgetreden Nederlander Johan van Tilburg. Deze moest na enkele commerciële tegenvallers het veld ruimen. Philips heeft het recht om een bestuursvoorzitter bij het Duitse concern te benoemen.

Na het aantreden van Harmsen werden de Duitse video-activiteiten gebundeld met de video-afdelingen van Philips. Duitse vakbondsbestuurders vrezen dat Grundig zijn videoproduktie geheel kwijt zal raken aan Nederland. Verschillende Grundig-fabrieken draaien op halve kracht.