Maij toont veel scepsis over autoplan

DEN HAAG, 7 JULI. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) is “erg sceptisch” over het gisteren gepresenteerde werkgeversplan om via technologische vernieuwing tot aanzienlijke terugdringing van de vervuiling door het verkeer te komen.

De werkgevers berekenden dat de bestaande overheidsdoelstellingen voor 2010 kunnen worden gehaald, terwijl er ruim 28 miljard kilometer méér wordt gereden dan nu voorzien.

Maij zal de plannen welwillend bekijken, maar gelooft niet in “afslanken door méér eten”. Maij prees delen van het rapport, maar viel over de extra groei van de mobiliteit. “Dat bevalt ons ietsje minder.” Nog meer mobiliteit betekent volgens haar een nog grotere druk op de bereikbaarheid. “Wij willen juist extra inzetten op minder kilometers (lees: minder extra). Door minder onnodig verkeer groeit de bereikbaarheid.”