Mafiosi overgebracht naar gevangeniseiland

ROME, 7 JULI. Tientallen gearresteerde en veroordeelde mafiosi zijn de afgelopen dagen overgebracht naar een eilandje voor de kust van de Italiaanse regio Toscane, om het hen moeilijker te maken vanuit hun cel in contact te blijven met hun bendes.

Het is de bedoeling vóór eind juli in totaal ongeveer 300 mafiosi over te brengen naar de gevangenis op Pianosa, een eilandje bij Elba. Hier werd ooit de eerste strafkolonie van de Italiaanse staat gevestigd. Tijdens het bewind van Mussolini werden in de zwaar beveiligde gevangenis van Pianosa politieke gevangenen vastgehouden. In het afgelopen jaren zaten er leiders van de camorra, de Napolitaanse mafia, en van de linkse terreurgroep de Rode Brigades.

De operatie had geheim moeten blijven totdat alle gevangenen waren overgebracht, maar is in de publiciteit gekomen door de protesten van de lokale bestuurders op Elba, die vrezen dat zo de toeristenindustrie op het eiland besmet raakt door de mafia. In het verleden hebben pogingen om mafiosi te dwingen in Noord-Italië te gaan wonen, er vaak toe geleid dat de mafia ook actief werd in die streken.

De overbrenging van de mafiosi is een van de eerste concrete daden tegen de mafia van het nieuwe kabinet, dat zaterdag het vertrouwen van de Kamer heeft gekregen. De maatregel roept herinnering op aan prefect Mori, die in de jaren dertig door Mussolini naar Sicilië werd gestuurd om de mafia te bestrijden en de mafiosi bij elkaar zette op een eiland. Onder Mussolini is de macht van de mafia aanzienlijk verminderd.

Bij de presentatie van zijn programma vorige week zei premier Giuliano Amato dat “de bevelslijnen van de (gevangen) mafialeiders naar hun helpers” moeten worden onderbroken. Al enige maanden geleden, onder het vorige kabinet, was begonnen met de aanleg van een landingsplaats voor helikopters op het eilandje en met een opknapbeurt voor de Agrippa-afdeling van de strafkolonie, genoemd naar Postumus Agrippa, een kleinzoon van de Romeinse keizer Augustus die was verbannen naar een villa op Pianosa.

Amato heeft gezegd dat zijn kabinet ook de controle op mafiosi met huisarrest wil verscherpen. Gevangen mafiosi kunnen geen gebruik meer maken van algemene mogelijkheden voor strafverlichting en strafvermindering. Dit laatste is een uitwerking van een maatregel die nog onder het voorgaande kabinet is genomen.

    • Marc Leijendekker