Liedjesschrijver Jaap Valkhoff (81) overleden

ROTTERDAM, 7 JULI. De accordeonist en liedjesschrijver Jaap Valkhoff is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden.

Hij heeft meer dan driehonderd populaire nummers op zijn naam, waarvan het Feyenoord-lied Hand in hand kameraden is uitgegroeid tot de status van nationale voetbalhymne.

Valkhoff, geboren en getogen in de Rotterdamse wijk Crooswijk, begon zijn loopbaan als accordeonist. Hij werkte in de jaren dertig en veertig als entertainer in variété-programma's, als jazz-solist in diverse Rotterdamse clubs en als instrumentalist bij de dansorkesten van Boyd Bachman en Dick Willebrandts. In de jaren vijftig maakte hij deel uit van het radio-accordeonorkest Accordeola onder leiding van Jan Corduwener.

Daarnaast schreef Jaap Valkhoff sinds de jaren veertig talloze liedjes, waaronder romantische nummers als Diep in mijn hart en Denk je nog aan die tijd. Voor de Jordaan-zangeres Tante Leen maakte hij tekst en muziek van Oh Johnny, haar ode aan Johnny Jordaan. Voor zichzelf schreef hij Japie de portier. In de jaren zestig werd hij tevens horeca-ondernemer, maar hij bleef liedjes schrijven en optreden. Voor jongere generaties was Valkhoff de laatste jaren de aartsvader van het Rotterdamse amusement geworden.