Junks worden verdreven uit Amsterdams "naaldenpark'

AMSTERDAM, 7 JULI. Een verfomfaaide vrouw heeft zich genesteld in de struikjes van het plantsoen bij metrostation Wibautstraat. Ze heeft zich gebogen over een zilverpapiertje met heroïne. Voordat ze de verdovende middelen kan innemen, wordt ze gearresteerd door een politievrouw in burger. De vrouw is de derde verslaafde die vanochtend werd gearresteerd.

De Amsterdamse politie en de dienst Ondersteunende Taken van het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB) zijn gisteren een gecoördineerde actie begonnen om de overlast van verslaafden in en rond het metrostation terug te dringen. Het GVB controleert in het station de kaartjes en verwijdert reizigers van het perron die meer dan drie treinen laten passeren. Boven, bij de uitgang van het station Wibautstraat, wacht de politie en arresteert mensen die in het bezit zijn van verdovende middelen.

Een van die uitgangen komt uit op het plantsoen pal naast het gebouw van het Parool. Spuiten, lepels, pillen, de grond tussen de struiken ligt er mee bezaaid. Paadjes leiden naar open plekken tussen de struiken tegen de spoordijk waar junks zich terugtrekken om te gebruiken en te slapen. Sinds gisteren dunnen plantsoenwerkers de bossages uit om het zicht op de schuilplaatsen te verbeteren. “Moet je kijken”, zegt H. Grossman, chef groenvoorziening van stadsdeel Oost. Hij wijst naar een hol tussen de bosjes. Een vettige jas hangt aan een tak. Op de grond liggen tientallen pillen, methadonbuisjes, verband, tandpasta, een smerige trui, een kapotte walkman, een brochure van het ziekenfonds en een pak melk. “Het is een ramp, die junks, ze blijven terugkomen.”

Gisteravond zijn tien verslaafden gearresteerd, vanochtend drie. In de bosjes werden betaalkaarten en bankpasjes gevonden. Vannochtend vond een plantsoenwerker een groot mes. “Toen we hier om half acht kwamen, lag er een junk te slapen. Hij had een breekijzer, een zaklamp en schroevedraaiers naast zich liggen”, aldus de plantsoenwerker die het mes vond.

“Deze actie vindt niet plaats naar aanleiding van de veegactie van het GVB, vorige week maandag”, aldus P.M. Damkat, chef van het wijkteam 's Gravensandeplein. Politie en GVB zijn al meer dan een jaar bezig om de verslaafden te verdrijven uit de metrostations. Het is wel de eerste keer dat ook de omliggende bosjes van een metrostation met de grond gelijk wordt gemaakt. “De afgelopen weken kregen we veel klachten van omwonenden. Ook agenten viel het op dat er veel verslaafden rondhingen in het park”, aldus Damkat. Twaalf agenten zullen de komende weken buiten de stations worden ingezet. “Net zolang tot de overlast verdwenen is”, aldus Damkat.

“Twee uur na hun arrestatie staan die junks weer buiten”, zegt een plantsoenwerker. “Over een jaar zijn de struiken weer hoog, de junks de stad doorgejaagd en kunnen wij hier opnieuw beginnen.” “Na verhoor staan ze inderdaad weer op straat”, beaamt Damkat. “Mijn taak is ordehandhaving. Aan het maatschappelijk probleem van de verslaving kan ik niks doen.”