Joegoslaven zonder visum worden niet toegelaten

BEEK, 7 JULI. Aan de stroom Joegoslavische vluchtelingen die via Maastricht Airport naar Duitsland trekt, lijkt een eind te zijn gekomen nu de Nederlandse douane van de Joegoslavische passagiers verlangt dat zij bij aankomst een Nederlands visum bij zich hebben.

Gisteren, op de eerste dag dat die eis gesteld werd, stonden twee vluchten uit Skopje en Sofia op het programma, maar beide werden zonder opgaaf van redenen geannuleerd. Voor vandaag is één toestel uit Skopje aangekondigd, maar de directie van de luchthaven ging er vanmorgen van uit dat ook die vlucht zou worden geannuleerd.

Sinds december zijn naar schatting dertigduizend Joegoslaven op Maastricht Airport aangekomen. Tot 1 juli werden zij als toeristen beschouwd, die alleen een paspoort nodig hadden, maar sinds die datum eisen Nederland, België en Luxemburg een visum. Dat kon vorige week nog bij aankomst in Beek worden gekocht, maar sinds gisteren kunnen visa alleen nog door de Nederlandse ambassade in Belgrado worden afgegeven. Dat is een groot praktisch bezwaar, omdat de meeste vluchtelingen afkomstig zijn uit Macedonië en Kosovo. Zij zijn aangewezen op de honorair consul in Skopje, die de aanvragen moet doorsturen naar Belgrado.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie in Den Haag kunnen Joegoslavische passagiers op Beek nog wel een doorreisvisum naar Duitsland krijgen, als zij kunnen aantonen dat zij daar door vrienden of familieleden worden opgevangen. Tot nu toe bestond grote verwarring over de vraag of Duitsland wel of een niet een visumplicht voor Joegoslaven kende. Justitie stelt zich nu op het standpunt dat de Duitsers een verkapte visumplicht hanteren door de eis te stellen dat Joegoslaven in Duitsland worden opgevangen.