Japan geeft toe: meisjes dienden als prostitueés in de oorlog

TOKIO, 7 JULI. De Japanse regering heeft voor het eerst toegegeven dat Koreaanse, Chinese, Taiwanese, Filippijnse en Nederlands-Indische meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn gerecruteerd voor bordelen ten gerieve van Japanse soldaten. Maar de regering ontkent dat het Keizerlijke Leger de jonge vrouwen daartoe had gedwongen, zoals de Koreaanse regering steeds heeft gezegd.

Op een persconferentie gisteren in Tokio zei de eerste kabinetssecretaris, Koichi Kato, dat “de regering haar diepste spijt wenst te betuigen jegens hen die hebben geleden als troostmeisje”, zoals Japan de seks-slavinnen eufemistisch omschrijft. Hij sprak van “onbeschrijfelijke pijn en lijden”. De regering zal volgens hem bekijken hoe daarvoor compensatie kan worden gegeven. Details wilde hij niet geven. Kato gaf toe dat volgens oud-soldaten de jonge vrouwen “seks-slavinnen” waren. Via diplomatieke kanalen heeft de regering het “betreurenswaardige” feit aan de betrokken landen - op Noord-Korea na - gemeld.

In december gelastte de regering een onderzoek naar 127 documenten die worden bewaard op verschillende ministeries. Dat gebeurde nadat drie Koreaanse vrouwen een aanklacht hadden ingediend tegen de Japanse regering. Volgens deze vrouwen waren ze gedupeerd door de ronselaars. Die hadden hen destijds gezegd dat ze een gewone baan zouden krijgen. Een ex-ronselaar heeft verklaard dat de jonge vrouwen met stokken vrachtwagens in waren geslagen om hen zo snel mogelijk te scheiden van hun huilende kinderen.

In haar onderzoeksverslag schrijft de regering dat “de vrouwen waren gerecruteerd om te voorkomen dat ze zouden worden verkracht”. “Dat zou anti-Japanse sentimenten hebben aangewakkerd toen het Keizerlijke Leger door Azië trok.” Volgens de documenten moesten de soldaten condooms gebruiken en zich eerst wassen alvorens seksueel contact te hebben. Bovendien mochten ze niet meteen na de maaltijd de bordelen bezoeken “uit een oogpunt van hygiëne”.

De vrouwen waren strak gerangschikt naar nationaliteit. In één document staat: “Het is absoluut nodig faciliteiten in het leven te roepen om soldaten zo spoedig mogelijk aan hun seksuele gerief te helpen.”

De schattingen omtrent het aantal betrokken vrouwen varieert van 70.000 tot 200.000. De Japanse regering heeft tot nu toe steeds gezegd dat de recrutering door particulieren was gebeurd buiten het Keizerlijke Leger om. Volgens kabinetssecretaris Kato zou het vooral om Japanse meisjes gaan, maar onafhankelijke onderzoekers zeggen dat de meeste uit Korea kwam, dat toen door Japan werd bezet.

In een eerste reactie zei de Zuidkoreaanse regering gisteren dat Japan nog niet de hele waarheid aan het licht heeft gebracht. In de nieuwe Japanse schoolboeken, die worden gecensureerd door het ministerie van onderwijs, staat nu voor het eerst dat Japan “ondraaglijk lijden” heeft aangericht in plaats van de tot nu toe gebezigde frase dat Japan “moeilijkheden veroorzaakte”.