Historische besprekingen over N-Ierland begonnen

LONDEN, 7 JULI. In Londen zijn gisteren historische besprekingen begonnen tussen de regeringen van Ierland en Groot-Brittannië en de voornaamste politieke partijen van Noord-Ierland.

Uit Noord-Ierland zaten aan tafel twee unionistische (protestantse) partijen, een gematigde katholieke partij (SDLP) en de gemengde alliantiepartij. De Ierse delegatie stond onder leiding van vice-premier John Wilson en minister van buitenlandse zaken David Andrews, de Britse delegatie werd geleid door minister voor Noordierse zaken, Sir Patrick Mayhew.

Het Sinn Fein, de politieke tak van het verboden katholieke Ierse Republikeinse Leger (IRA) is uitgesloten van het vredesproces omdat zij weigert geweld af te zweren. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen uit vrees voor acties van het IRA. Scherpschutters hadden zich verschanst op daken en hielden de omgeving nauwlettend in de gaten.

Het is voor het eerst sinds 1922, toen de Ierse Repubiek werd opgericht, dat de protestantse partij van dominee Ian Paisley (Democratic Unionist Party) bereid is rechtstreeks met de regering in Dublin te praten. In 1973/74 werden voor het laatst pogingen gedaan met elkaar aan één tafel te zitten, wat toen mislukte.

Hoewel de partijen nu bereid zijn met elkaar te praten is het wantrouwen groot en liggen de standpunten ver uiteen. De protestanten willen dat Noord-Ierland Brits blijft, terwijl de katholieken een band willen met de katholieke Ierse Republiek, die in zijn grondwet Noord-Ierland opeist. (AP, Reuter)