GOS werkt aan eigen vredesmacht

MOSKOU, 7 JULI. De leiders van de GOS-republieken hebben gisteren op hun zevende topbijeenkomst besloten een gezamenlijke vredesmacht te vormen. Ze konden het echter opnieuw niet eens worden over de toekomst van de voormalige Sovjet-kernmacht.

De presidenten van de vier kernmogendheden binnen het GOS - Rusland, de Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan - spraken af hun overleg over het daadwerkelijk uitvoeren van eerdere akkoorden voort te zetten. Die akkoorden voorzien in de overdracht van alle kernwapens aan Rusland. Gisteren liep een akkoord stuk op de Oekraïense eis een vetorecht te behouden op de inzet of de verplaatsing van Oekraïense kernwapens na de overdracht ervan aan Rusland.

Op enkele andere punten werden de presidenten van de republieken van het GOS het wel eens. Dat geldt vooral voor de vorming van een gezamenlijke interventiemacht, die moet worden ingezet in etnische conflicten.

Afgesproken is dat de ministers van buitenlandse zaken en defensie binnen tien dagen de tekst van een akkoord moeten uitwerken dat voorziet in de vorming van een vredesmacht van tweeduizend tot tienduizend man. De vredesmacht moet, na uitdrukkelijke toestemming van de regering van de betreffende republiek, worden ingezet als een buffer tussen strijdende partijen.

Ten slotte bereikten de presidenten van het GOS overeenstemming over de missie van de Russische president Jeltsin naar de top van de G-7 in München. Ze machtigden hem in hun aller naam te spreken bij zijn poging, het Westen te bewegen tot uitstel van de schuld- en aflossingsbetalingen. (Reuter)