G-7 wekt hoop op snelle afronding Gatt-overleg

MÜNCHEN, 7 JULI. Ferme uitspraken van de leiders van de zeven rijke industrielanden (G-7) op de eerste dag van de top in München hebben bij delegaties van verschillende landen de hoop gewekt dat de "Uruguay-ronde' over liberalisering van de wereldhandel voor het eind van dit jaar kan worden afgerond.

De GATT-onderhandelingen, die worden geblokkeerd door het Amerikaans-Europese conflict over de EG-landbouwsubsidies, waren gisteren en vanmorgen het belangrijkste onderwerp in de vele bilaterale gesprekken tussen de topleiders. Volgens Britse functionarissen heeft premier John Major “een voorstel” gedaan dat de weg zou moeten effenen voor een akkoord, mogelijk nog dit jaar. Over de inhoud van het voorstel van de Britse premier, dat betrekking heeft op het Amerikaans-Europese landbouwconflict, is niets naders meegedeeld. Het lag aanvankelijk niet in de bedoeling dat over de liberalisering van de wereldhandel inhoudelijk zou worden onderhandeld. Volgens een EG-woordvoerder wordt in München nog steeds niet echt onderhandeld, maar zou er wel een klimaat worden geschapen waarin spoedig afronding mogelijk wordt. De woordvoerder van de Duitse minister van economische zaken Möllemann was stellig in zijn voorspelling dat in de slotverklaring van de G-7 althans een datum zal staan waarop het handelsoverleg moet zijn afgerond.

De Amerikaanse president Bush en voorzitter Delors van de Europese Commissie spraken vanmorgen ook over de GATT. Een EG-woordvoerder zei na afloop dat er nog wel verschillen zijn. “Maar beide partijen zijn het erover eens dat een oplossing in de nabije toekomst mogelijk is.”

Vice-premier Mazankowswki van Canada, lid van de Cairns-landen die groot belang hebben bij vrijere landbouwexporten, sprak na afloop van de plenaire bijeenkomst van de leiders van de G-7 van “een nieuw gevoel van urgentie” op de top om tot een bevredigde afronding van het handelsoverleg te komen. De Duitse bondskanselier Kohl zei tijdens deze bijeenkomst dat “alles moet worden gedaan om de Uruguay-ronde snel af te sluiten” wegens de toestand van de wereldeconomie en als signaal naar de ontwikkelingslanden.

Een woordvoerder van de Britse regering noemde de verklaring van Major over de GATT “hard”. Majors interventie wordt algemeen gezien als een antwoord op de Franse president Mitterrand, die zich terughoudender toonde gezien het Franse referendum over "Maastricht' op 20 september.