Fredericks maakt grote indruk op de sprintnummers

VILLENEUVE d'ASQ, 7 JULI. Wind was bij de Grand Prix atletiekwedstrijd in Villeneuve d'Asq bij Lille spelbreker. Op de korte afstanden kwamen opzienbarende tijden op de klokken maar in alle gevallen was de rugwind aanmerkelijk sterker dan de maximaal toegestane twee meter per seconde. Frankie Fredericks toonde aan dat in Barcelona met hem terdege rekening moet worden gehouden op de sprintnummers. De 24-jarige Namibiër won zowel de 100 als 200 meter in respectievelijk 9,91 en 19,99 seconden. Met een rugwind van 5,7 meter per seconde bleven Dennis Mitchell (VSt, 9,94) en Olopade Adeniken (Nig, 9,99) ook nog binnen de tien seconden.

Op nummers van een baanronde of meer had de wind ook een nadelige invloed. De Amerikaan Quincy Watts voor wie het lopen van tijden onder de 45 seconden totaal geen probleem lijkt te zijn, was in Villeneuve niet sneller dan 45,60 seconden.

De Engelsman Tony Jarrett gaat mentaal gesterkt naar Barcelona. De Britse 110 meter hordenloper won zijn specialiteit met vier meter rugwind in 13,04 seconden. De tijd was niet belangrijk. Wel zijn winst op de Amerikaanse specialisten Tony Dees, Greg Foster en Jack Pierce, die in deze volgorde ook nog de Canadees Mark McKoy moesten laten voorgaan.

Wereldkampioen Samuel Matete werd op de 400 meter horden opnieuw verslagen door de Amerikaan Kevin Young. Ondanks de minder gunstige omstandigheden, het was ook nog fris in Noord-Frankrijk, liep Young met 48,17 seconden een van de betere tijden van het seizoen. Matete had 48,61 seconden nodig. Het enorme potentieel van Kenia op de 3000 meter steeple chase werd geïllustreerd doordat lopers uit dit Afrikaanse land de eerste vijf plaatsen bezetten. Tussen winnaar Patrick Sang (8.15,71) en de als vierde eindigende Micah Boinett (8.18,78) lag maar een verschil van iets meer dan drie seconden. De Zwitser Werner Günthor onderstreepte met 21,53 meter zijn aanspraken op Olympisch goud bij het kogelstoten.

Bij de vrouwen imponeerde Sandra Patrick-Farmer op de 400 meter horden. Zij won de confrontatie met een van haar grootste Olympische concurrenten, de Britse Sally Gunnell met duidelijk verschil: 54,89 tegen 55,20 seconden. De Surinaamse Laetitia Vriesde eindigde op de 1500 meter als zesde in 4.08,82 vóór de Zuidafrikaanse Zola Pieterse-Budd (4.09,72). De wedstrijd werd in 4.06,23 gewonmnen door de Russin Rogatsjeva.

Heike Drechsler leed bij het verspringen de eerste nederlaag van het seizoen. De Duitse moest met 7,15 meter, gesprongen met 1,7 m/sec rugwind, één centimeter toegeven op Inessa Kravets (GOS), die echter geholpen werd bij haar winnende sprong door 3,3 meter rugwind.