"Franse verkeerschaos zal vandaag oplossen'

Het hele Franse net van snelwegen en andere grote verbindingen wordt langzaam toegankelijker.

Dat meldde vanochtend het Franse nationale centrum voor verkeersinformatie (CNIR). Nadat de Franse politie enkele blokkades met geweld had opgeruimd, ontstonden vanochtend op verschillende plaatsen weer nieuwe blokkades. Desondanks zegt het CNIR te verwachten dat “aan het eind van de dag” zullen zijn verdwenen, al wordt rekening gehouden met nieuwe blokkades, maar nu van boze boeren.

Ondanks het vannacht bereikte akkoord raadt de ANWB vakantiegangers nog steeds aan niet naar en door Frankrijk te rijden. Een woordvoerder noemt de situatie “onduidelijk”. Het Belgische verkeersbureau gaf vanochtend het advies de reis ten minste 24 uur uit te stellen, in afwachting van de eventuele algemene aanvaarding van een akkoord. Ook Het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de organisatie van grote transportbedrijven, adviseerde zijn leden vanochtend nog geen auto's richting Frankrijk te sturen.

De grensovergangen op de snelwegen van Belgie naar Frankrijk waren vanochtend enige tijd opnieuw gesloten ten gevolge van nieuwe blokkades door vrachtwagenchauffeurs. Omstreeks de middag werd de A1 (Lille-Parijs) weer vrijgegeven. Hoewel enkele blokkades nabij Lyon zijn opgeruimd, was de snelweg Lyon-Marseille vanochtend nog gesloten, evenals de snelweg Bordeaux-Toulouse en de routes naar Duitsland (via Besançon) en Italië (via Nice).

Het CNIR noemde vanochtend het verkeersbeeld in geheel Frankrijk ten opzichte van gisteren “vrijwel ongewijzigd”. Alleen Bretagne was "filevrij', terwijl in het oosten van het land een verbetering optreedt. Alle grote wegen in de Rhône-vallei zouden nog steeds gestremd zijn.

Bij het steunpunt van de ANWB in Lyon hebben zich inmiddels twintig mensen gemeld die koste wat kost naar Nederland willen terugkeren. Het gaat vooral om mensen met kleine kinderen. Hen is aangeraden de terugreis per vliegtuig of trein te aanvaarden en auto of caravan te laten staan. De ANWB zal die later ophalen. Mensen die van deze service gebruik willen maken moeten wel in het bezit zijn van de internationale reis-en kredietbrief van de ANWB. De kosten van de terugreis moeten de gedupeerde vakantiegangers zelf betalen, aldus de ANWB-woordvoerder.