Eerste jaarhelft zet Vredestein op winst

Na enkele jaren verliezen te hebben geleden maakt Vredestein weer winst.

In de eerste 24 weken van 1991 is door Vredestein een winst behaald van 5,1 miljoen gulden. Ten opzichte van de vergelijkbare periode van 1991 is dat een vooruitgang van 14 miljoen gulden. Voor het tweede halfjaar verwacht de directie dat het resultaat verder zal verbeteren. Volgens een recent gepubliceerde studie van een Brits onderzoeksinstituut staat de bandenindustrie in de wereld op het punt een opleving te vertonen. Met een omzet van ongeveer 53 miljard dollar kwam de wereldbandenindustrie vorig jaar uit op een gezamenlijk verlies van totaal 1 miljard dollar maar dit kan nu omslaan in een gezamenlijke winst van 1,5 miljard dollar, zo concludeert de studie.

Bij Vredestein Banden was de verkoop van zomerbanden overeenkomstig de verwachtingen, terwijl van de winterbanden aanmerkelijk meer werd verkocht. De prijzen bleven in het algemeen redelijk op peil. De afzet van landbouwbanden stond met name in de eerste montage onder druk. De kosten konden goed in de hand worden gehouden. De afzet van fietsbanden kwam de afgelopen vier maanden traag op gang. Vredestein Hevea wist een stabiele omzet van industriële- en veiligheidslaarzen te realiseren. De afzet van consumentenlaarzen was door het droge voorjaar lager dan vorig jaar. De omzet van Vredestein Engineered Products kon het niveau van de gelijke periode van vorig jaar niet halen. Reprocessed Polymers kon een stijging van de verkoop van rubberregeneraat realiseren. De marktprijzen bleven laag. De omzet bij Industrial Tyres bleef achter. De omzet van Vredestein Extrusions steeg door een verdere toeneming van de buitenlandse afzet van profielen.

Het roer bij het noodlijdende Vredestein is begin dit jaar overgenomen door de nieuwe grootaandeelhouder Vico Investment Consortium. In de verslagperiode steeg het groepsvermogen van 106,6 miljoen naar 140,5 miljoen gulden, mede door een claimemissie die 29 miljoen gulden opbracht en het aantal uitgegeven aandelen van 4,7 miljoen naar 7 miljoen deed stijgen.

Op de Amsterdamse beurs gingen certificaten Vredestein in de ochtenhandel op 19,50 gulden van de hand, onveranderd ten opzichte van het slot gisteren.