De Klerk is "niet bij bloedbad betrokken'

JOHANNESBURG, 7 JULI. Een juridische commissie van onderzoek is in Zuid-Afrika tot de conclusie gekomen dat president De Klerk, de leden van de regering en de leiding van de veiligheidsdiensten niet betrokken zijn geweest bij het recente bloedbad in het zwarte woonoord Boipatong. Het ANC heeft de conclusies van de commissie als onaanvaardbaar van de hand gewezen.

Bij het bloedbad in Boipatong werden vorige maand 42 mensen op vaak wrede wijze om het leven gebracht. Volgens een aantal getuigen werden de daders van het bloedbad met politiewagens naar Boipatong gereden en werd de overval geleid door politiemannen.

De commissie van onderzoek, geleid door rechter Richard Goldstone, concludeerde gisteren dat er “geen bewijzen op tafel zijn gelegd die beschuldigingen van rechtstreekse medeplichtigheid van de president, enig lid van de regering of enige hooggeplaatste functionaris van de politie of de defensiestrijdmacht rechtvaardigen”. De beschuldigingen werden bestempeld als “onverstandig, oneerlijk en gevaarlijk” omdat ze zouden bijdragen tot een atmosfeer van geweld.

De commissie uitte wel kritiek op de regering. Zij zou geen aandacht hebben geschonken aan eerdere urgente aanbevelingen van de commissie om maatregelen te nemen waarmee aan het geweld in Zuid-Afrika een eind kan worden gemaakt.

De conclusies van de commissie vielen gisteren in slechte aarde bij het ANC, dat eerder de veiligheidsdiensten verantwoordelijk had gesteld voor het bloedbad en dat had laten weten dat de slachting van Boipatong op touw was gezet om de aandacht af te leiden van de pogingen van de regering, een overdracht van de macht door middel van de Codesa te saboteren. In een verklaring stelde gisteren het ANC dat de conclusies van de commissie “incompleet en voorbarig” zijn. (Reuter)