Amerikaan na Wimbledon-zege dicht bij record Okker; Dubbeltitel Stich-McEnroe

LONDEN, 7 JULI. De Duitser Michael Stich tilde zijn Amerikaanse partner John McEnroe gisteren van pure vreugde een eind van de grond. Na vijf uur en één minuut tennis, onderbroken door de duisternis zondagavond, had het tweetal gistermiddag de dubbelspeltitel op Wimbledon veroverd ten koste van het als vierde geplaatste Amerikaanse duo Richey Reneberg en Jim Grabb. Tevens namen McEnroe en Stich revanche voor de nederlaag in Rosmalen.

Met de setstanden 5-7, 7-6, 3-6, 7-7, 19-17 was het de langste dubbelspelfinale uit de geschiedenis. De 83 games overtroffen het vorige record record royaal. Dat stond sinds 1968 met 70 games op naam van de Australiërs John Newcombe en Tony Roche in de eindstrijd op Wimbledon tegen hun landgenoten Ken Rosewall en Fred Stolle.

Een ander record werd nog niet gebroken, maar dat lijkt een kwestie van tijd. John McEnroe, al drie keer Wimbledon-kampioen, was met de zege van maandag aan zijn 76ste toernooizege als dubbelspeler toe. Tom Okker heeft één titel meer veroverd. Stich en McEnroe, de Bandano-boys genoemd wegens hun haarbanden, mogen voor hun inspanningen in het dubbel ruim 350.000 gulden verdelen. De partij moest zondagavond bij een stand van 2-2 in sets en 13-13 in games worden gestaakt wegens de invallende duisternis. Maandag was de partij in 34 minuten beslist. Voor het restantje Wimbledon raakte het centrecourt opnieuw "uitverkocht'. Rijen mensen hadden zich 's ochtends voor de poort voor een vrijkaartje gemeld.

De vele bezoekers zagen ook dat Jacco Eltingh en Miriam Oremans het in de finale van het gemengd dubbelspel niet konden bolwerken tegen de Tsjechoslowaak Cyril Suk en diens Letse partner Larisa Savtsjenko-Neiland. In de eerste set bood het Nederlandse koppel nog knap weerwerk. Die ging pas in de tiebreak (2-7) verloren. De tweede was een formaliteit: 2-6. Eltingh en Oreman schreven niettemin ieder 40.000 gulden bij op hun bankrekening. Suk en Savtsjenko kregen twee keer zoveel.