Acht procent meer winst voor Siemens

ROTTERDAM, 7 JULI. Het Duitse elektronicaconcern Siemens hoopt het lopende boekjaar af te sluiten met een stijging van de nettowinst met 8 procent tot 1,9 miljard mark. Ongeveer de helft van dat inkomen verdient het bedrijf ook dit jaar weer met beleggingen.

De omzet zal volgens verwachting stijgen van 73 naar 80 miljard mark en de orderontvangst zal omhoog gaan van 82 tot 86 miljard mark. Dit heeft de scheidend bestuursvoorzitter Karlheinz Kaske gisteren bekendgemaakt. Kaske waarschuwde voor de daling van de marges in de elektronicabranche.

In de eerste acht maanden van het boekjaar nam de orderontvangst met vijf procent toe tot 56,7 miljard mark en de omzet met zeven procent tot 47,8 miljard. De stijgingen vloeien hoofdzakelijk voort uit de modernisering van de Oostduitse infrastructuur. Omvangrijke orders uit de nieuwe deelstaten compenseren de stagnatie van de internationale conjunctuur ruimschoots.

Zorgenkind blijft de automatiseringstak, Siemens Nixdorf Informationssystemen (SNI). Ook de halfgeleiders blijven voor problemen zorgen. Het zal nog enige tijd duren voordat op deze terreinen weer winst wordt geboekt. Er komt een tweede saneringsronde waarbij een nog niet genoemd aantal arbeidsplaatsen verloren zal gaan. Bij SNI moesten al 3.000 banen verdwijnen.

Daar staat tegenover dat er in de vijf nieuwe deelstaten en in de dienstverlening 800 arbeidsplaatsen bijkomen. Siemens investeert dit jaar weer 5,6 miljard mark en steekt opnieuw omstreeks acht miljard in onderzoek en ontwikkeling. Siemens heeft de personeelssterkte met drie procent opgevoerd tot 415.000 mensen, van wie er nu 258.000 in Duitsland werken. Als bij afsluiting van het boekjaar in september blijkt dat de prognoses zijn gerealiseerd, betekent dit dat Siemens de nettowinst in vijf opeenvolgende jaren wist te verbeteren.