Volleybalteam zit na zege op ploeg Italië dicht tegen wereldtop aan

FLORENCE, 6 JULI. Met een 3-2 overwinning op wereldkampioen Italië sloot het Nederlands volleybalteam gisteravond de wedstrijdvoorbereiding af voor de Olympische Spelen. “Misschien zijn we niet de besten, maar we zitten wel dicht tegen de wereldtop aan”, vatte coach Arie Selinger zijn mening samen over de krachtsverhoudingen in relatie tot Barcelona. “We gaan nog steeds voor goud, maar het wordt een fotofinish.”

De beide wedstrijden tegen Italië in Florence, waar vrijdag werd verloren met 3-2, zijn gespeeld in het kader van de play-offs voor de World League. Het resultaat van Nederland was voldoende voor plaatsing voor de finaleronde met vier ploegen van dat toernooi op 4 en 5 september in Genua met als tegenstanders Cuba, Amerika en opnieuw de Italianen. Op basis van het feit dat nu in ieder geval de vierde plaats wordt gehaald, is de Nederlandse ploeg al verzekerd van een prijzengeld van 425.000 gulden. Dat bedrag kan oplopen tot ruim 2 miljoen gulden als de eindoverwinning wordt behaald.

Het spelen van de finaleronde betekent in ieder geval dat de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) geen geld verliest aan dit toernooi. Garantiebedragen van hoofdsponsor Nationale Nederlanden van de mannenploeg en de gemeente Rotterdam zullen niet worden aangesproken. Vijfentwintig procent van het totaal verdiende bedrag is bestemd voor de NeVoBo die daarvan de kosten van de wedstrijdorganisatie in eigen land dient te betalen.

Twaalf spelers en drie ploegbegeleiders verdelen driekwart van het uiteindelijk verdiende bedrag. Onder de twaalf spelers die meedelen in de Worldleague-pot bevindt zich ook De Reus, Koek en Van Ree. Deze spelers zijn in de nationale ploeg inmiddels vervangen door de spelers uit Italië: Blangé, Posthuma en Zoodsma. Dit laatste drietal valt buiten de regeling en heeft aparte afspraken gemaakt met de NeVoBo.

Ook de bondscoaches vallen buiten de regeling. Arie Selinger is het met die laatste regeling niet eens waar het de situatie betreft van de assistent bondscoach Pang die al functioneerde in de tijd van Brokking. De Amerikaan zet zich er voor in dat zijn Chinese assistent straks meedeelt in de baten.

Overigens moeten voor de finale, begin september, met alle betrokkenen nog aanvullende afspraken worden gemaakt. Alle contracten lopen af per 31 augustus van dit jaar. De mogelijkheid is aanwezig dat de Italiaanse clubs hun spelers niet wensen af te staan voor de finale. Dat zou voor de Nederlandse ploeg betekenen dat drie belangrijke spelers ontbreken. Verwacht wordt dat de FIVB, de internationale volleybal-federatie. al haar invloed zal aanwenden om die ontwikkeling te voorkomen. Het prestige-object dat de World League voor de internationale bond is, zou anders aanzienlijk schade oplopen.

Nederland begon zondagavond met het basisteam Peter Blangé, Henk-Jan Held, Edwin Benne, Ron Boudrie, Jan Posthuma en Ron Zwerver. Die ploeg een voorsprong in sets van 2-0 (10-15, 9-15). Met name de eerste set stond op een uitzonderlijk hoog niveau. In hun opslagbeurten kwamen de Italianen nooit verder dan het scoren van telkens ten hoogste één punt. De tweede set kende een zwak begin van beide ploegen, maar bij 4-3 voor de Italianen hervond Nederland zijn stabiele niveau en opnieuw kwam de tegenstander tot het einde van de set niet verder dan nu en dan één puntje.

In de derde set dreigde het mis te gaan met de Nederlandse ambities: 15-5. Temeer daar in de vierde set een achterstand werd opgelopen van 10-2. Gestimuleerd door de invallers Avital Selinger en Ronald Zoodsma kwam de ploeg nog heel dicht bij de Italianen: 11-13, maar een stopfout van Edwin Benne, die slechts sporadisch reikte tot zijn hoge niveau van de laatste weken, brak de opmars af. Maar het team had de juiste weg teruggevonden. In de tiebreak toonde de Nederlandse ploeg zich duidelijk de sterkste.

    • Hidde van der Ploeg