Terugfloepen

De Nederlandse tijdschriftuitgevers voerden een paar jaar geleden een gezamenlijke reclamecampagne met als thema: een tijdschrift neemt je mee op reis.

Nou, ik ben net terug van nummer 2 van de eerste jaargang van Ego 2000, en ik kan geloof ik wel stellen dat het een van de wonderlijkse retourtjes was die ik ooit bij de Ako aanschafte. Trancedente Meditatie, Mind Machines en Braintechnology, Life Extension, Hypno-Audio-meditatie, Taoisme, Bio Feedback, Osho, Cyberpunk en Interactieve Multi-Media, Hopi, Smart Drugs, Opklapbare Behandeltafels, Avatar, New Age, New Edge, New Ego - het universum waar de lezer van dit "magazijn voor transformatie & bewustwordig' al bladerend doorheen suist is werkelijk onbegrensd. Wat al die fenomenen precies met elkaar gemeen hebben werd deze reiziger overigens niet helemaal duidelijk, of het zou moeten zijn dat je er zelden voor onder de ƒ 39,95 mee kunt kennismaken.

De "neurosonische soundtrack The End begint waar andere programma's ophouden,' en voor het taalgebruik van Ego 2000 geldt iets dergelijks. Voor trainingen kun je naar de "multiversity', of je koopt een computerprogramma voor "personal sexpertise', eventueel aangevuld met "danssage' in centrum De Roos, de Tuin, De Ruimte of De Kosmos.

Want we moeten “eerst onze eigen shit verteren, alvorens de liefde te naderen.” Brainmachines kunnen trouwens een prima hulpmiddel zijn om “bij sex effectiever en intensiever aan de gang te gaan.” Goed, “het lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd om met iemand te vrijen terwijl je beiden een brainmachine-bril en hoofdtelefoon op hebt, maar houden we toch al niet vaak onze ogen dicht?” Kortom: “samen hersenspoelen.” Voor de niet ingevoerde lezer is het perspectief van waaruit Ego 2000 zijn onderwerpen benadert soms even wennen. Bij de kop "Strijd Tegen de Kankerbestrijding' denk je aanvankelijk aan een vergissing, maar het bijbehorende artikel leert toch anders.

Het redacteur- of medewerkerschap van Ego 2000 moet overigens niet onderschat worden. “Je zinkt weg in een bijna hallucinatieve staat”, noteert de verslaggever die belet gevraagd heeft bij de Maharishi. “Wat hij zegt hoor je haast niet meer, zijn woorden gaan onder in de visuele ervaring, waarschijnlijk op een dieper niveau dan de feitelijke betekenis van wat hij zegt. Slechts met moeite kon ik me af en toe losmaken uit de hypnotische fascinatie en iets vragen.” Even later is het al weer tijd voor een interview met een geleerde die “de koppeling tussen vorm, ritme en de betekenis van het universum” heeft gevonden. Geen wonder dat daar wederom "iets vreemds' met de verslaggever gebeurt. “Er vormde zich in mij een soort resonantie, er trilde een energie in mijn wervelkolom, waardoor ik voelde, nee wst, dat dit meer was dan een illusie. Dit kon ik niet terzijde schuiven.” Toch zit er weinig anders op, want ook de paranormale Hem-Sync-audiotapes van Robert Monroe moeten nog uitgeprobeerd worden. “Het leek of ik enkele honderden meters boven het landgoed hing en naar beneden keek. (...) Ineens stopte mijn lichaam met snel ademen, mijn hartslagritme veranderde plotseling in een zeer laag tempo en op hetzelfde moment keek ik als het ware door een luik naar wat ik denk dat, volgens de esoterie, het "Morgenland' moet zijn. Ik was in staat door het luik te stappen en er enige tijd te vertoeven, totdat ik voelde dat mijn lichaam mij riep. Ik floepte terug en ontdekte dat ik naar het toilet moest.” Het zal duidelijk zijn dat de adviesrubriek van zo'n tijdschrift heel andere problemen krijgt voorgelegd dan Libelle of Weekend. "Psychedelische sexuele etiquette' is het thema deze keer. “Ik ben een mannelijk persoon op aarde, niveau 7”, schrijft de lezer, “Mijn partner wil als een godin behandeld worden. Maar alle anderen ook. Is er maar één godin of zijn er meerdere? En hoe kan ik ze allemaal eren?” Maar naar welke uithoeken van het heelal de papieren vleugels van een tijdschrift je ook voeren, sommige dingen veranderen niet. En dus, precies volgens de Old-Age methode van Sheherazade en Mieke Telkamp, besluit de raadsman van Ego 2000 zijn antwoord met: “Doe je best (...). Volg je hart en aanvaard de consekwenties.”

    • Jan Kuitenbrouwer