Snoekduik bezorgt Zelezny wereldrecord

OSLO, 6 JULI. Een perfecte combinatie van techniek en technologie heeft Jan Zelezny zaterdagavond bij de Bislett-Games in Oslo een nieuw wereldrecord bij het speerwerpen bezorgd. De Tsjechoslowaak bereikte die status op een indrukwekkende manier. In zijn zesde poging wierp de 26-jarige atleet de speer naar 94 meter en 74 centimer, ruim drie meter verder dan het nog geen zes maanden oude record van de Brit Steve Backley (91,46). Dat deed hij door zijn worp te laten uitmonden in een schitterende snoekduik.

Oslo heeft een positieve uitwerking op Zelezny. Twee jaar geleden kwam de man van Dukla Praag in de Noorse hoofdstad, eveneens op een warme zaterdagavond, bij dezelfde wedstrijd ook al tot een wereldrecord. Destijds was de zesde poging van de spectaculaire speerwerper goed voor 89,66 meter.

De speer waarmee die prestatie tot stand kwam, was ontworpen door de Hongaar Miklos Nemeth. Het model waarmee ook de Fin Seppo Raty en Steve Backley tot wereldrecords kwamen, werd later door de Internationale Amateur Atletiek Federatie verboden verklaard. Maar welke regels ook worden bedacht, de speerwerpers naderen opnieuw de magische grens van 100 meter. Dat nu wil de IAAF uit veiligheidsoverwegingen juist voorkomen.

Zelezny wierp zaterdag met het nieuwste ontwerp van Nemeth, dat volgens de Hongaar nog niet is goedgekeurd door de technische commissie en in Barcelona bij de Olympische Spelen niet gebruikt kan worden. Voor Zelezny was het pas zijn derde wedstrijd dit jaar. Rugproblemen hielden hem veel aan de kant. Het gebrek aan wedstrijdritme had weinig invloed op zijn prestaties. Na de eerste, ongeldige worp volgde een unieke serie. Die bestond uit 87,38 m, 90,10 m, 90,78 m, 91,24 m en tenslotte 94,74 m. Zijn rivaal Backley keek verbouwereerd toe. De Brit bleef met 85,06 m bijna tien meter achter.

Toch was Zelezny niet helemaal tevreden met de recordafstand. “Mijn techniek is nog niet honderd procent. Iedereen kon zien dat de speer te ver naar rechts uitweek. De komende weken werk ik verder aan mijn techniek. Het was geen perfecte worp”, aldus de winnaar, die vorig bij de wereldtitelstrijd in Tokio in de kwalificatie werd uitgeschakeld. Toch was hij was content met het vijftigste wereldrecord in de geschiedenis van het Bislett-stadion. (ANP/Reuter)