Smits van Waesberghe: beste golfer als amateur en prof; Kampioen neemt revanche

HILVERSUM, 6 JULI. Constant Smits van Waesberghe heeft op de Hilversumsche Golfclub het NedCar Nationaal Open Kampioenschap gewonnen. Met een totaal van 290 slagen over vier ronden bleef hij de naaste concurrentie, onder wie drie amateurs, met twee slagen de baas. De 24-jarige prof is daarmee de eerste speler die eerst als amateur en daarna als professional de meest begeerde nationale titel heeft veroverd.

Ondanks een comfortabele voorsprong van vijf slagen halverwege het toernooi heeft Van Waesberghe zijn tweede titel niet cadeau gekregen. Met een voorbeeldige tweede ronde van 67, vijf onder par, kwam hij tevens onder de druk te staan die de favorietenrol met zich meebrengt. Wegens een vermeende regelovertreding heeft het talent uit Brabant het grootste deel van het seizoen een schorsing moeten uitzitten. “De beste manier om die kater weg te werken, is dit toernooi te winnen”, zei hij voor de aanvang van de vierdaagse in Hilversum. Na twee ronden was hij geheel op schema. Maar net als vorige maand in het profkampioenschap in Groesbeek kwam hij in de derde ronde niet verder dan 77. Bart Nolte, de enige andere die als amateur de titel al eens had gewonnen, kon daardoor op gelijke voet komen.

Een grotere proeve van bekwaamheid was voor Van Waesberghe in de beslissende ronde niet denkbaar. In de stromende regen begon hij als een volleerd kampioen met twee burdies in de eerste drie holes. Zijn voorsprong werd echter al snel weer tenietgedaan door enkele scheve slagen en gemiste putts. Wilfred Lemmens kwam langszij en een aantal andere spelers kwam gevaarlijk dicht in de buurt. Vanaf de zevende hole kreeg Van Waesberghe meer greep op zijn spel. De schade was geleden en de enige bogey daarna viel weg tegen een burdie. Lemmens eindigde zwak en de 73 van Van Waesberghe bleek genoeg voor de titel en de eerste prijs van bijna zesduizend gulden.

Op termijn zal Van Waesberghe zeker baat hebben bij de manier waarop hij heeft gewonnen. Het feit dat zijn leidende positie in de laatste ronde continu bedreigd werd en dat hij pas op de laatste hole zijn titel veilig stelde, is meer waard dan een gemakkelijke overwinning met vijf slagen voorsprong. “Om mee te dingen naar de eerste plaats in eigen land of om in een Europees toernooi de kwalificatie na twee ronden te overleven, is het zaak dat je die spanning zo vaak mogelijk meemaakt. De ene keer zit je er net naast en de volgende keer haal je het. Het is een lang gewenningsproces om met die spanning te leren omgaan. Dit toernooi was daar zeker goed voor”, aldus de kampioen.

Het toernooi heeft hem ook geleerd dat hij vanaf nu aan zijn regelmaat moet gaan werken. Zijn beste ronde in Hilversum was 67 en zijn slechtste 77. Op de Europese Tour, waar Van Waesberghes ambitie naar uitgaat, kom je met een verval van tien slagen in een toernooi niet ver. Na Ruud Bos, voor wie het niveau op de Europese Tour na vijf jaar te hoog bleek, is Smits van Waesberghe de volgende hoop van ons land die nadrukkelijk solliciteert naar een plaats op het circuit te midden van spelers als Ballesteros en Olazabal.

Als er een Europese Tour zou zijn voor amateurs, zou ons land een steeds beter figuur slaan. Het nationale team werd vorig jaar derde van Europa en spelers als Bart Nolte en Rolf Muntz zijn in het recente verleden tot uitstekende prestaties gekomen. Bos, Smits van Waesberghe en Stéphane Lovey zijn door hun successen professional geworden. Ook in Hilversum kwamen de amateurs goed voor de dag. Muntz, Nolte en de jonge Jeroen Stevens deelden de tweede plaats, samen met professionalkampioen Brian Gee. Het genomineerde amateurteam was zojuist terug van een oefentrip naar Vancouver, waar in oktober het wereldkampioenschap wordt gehouden. De spelers hopen daar het succes van vorig jaar in het EK te evenaren en de Golf Federatie heeft er geld voor vrijgemaakt om de spelers van te voren met de baan te laten kennismaken.

    • Jan Ebbinge