Schade in Spanje door blokkades

MADRID, 6 JULI. De blokkade van de Franse snelwegen betekent een ernstige schadepost voor de Spaanse economie. Vooral het toerisme, de grootste tak van bedrijvigheid in Spanje, heeft te lijden onder de verkeersproblemen.

Hotelondernemers meldden dit weekeinde een bezettingsgraad die twintig tot vijftig procent lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral aan de Costa Brava, waar negentig procent van de bezoekers per auto vanuit Frankrijk pleegt arriveren, is de toestand dramatisch. De grensovergang La Jonquera (Gerona) was gisteren een deel van de dag gesloten. Als de blokkades aanhouden wordt een golf van vakantie-afzeggingen verwacht later in de week.

Hotel- en horeca-ondernemers in Catalonië maakten zich de laatste weken toch al zorgen over de achterblijvende reserveringen. De indruk bestaat, dat veel toeristen de omgeving van Barcelona dit jaar mijden omdat de Olympische spelen voor een forse verhoging van de hotelprijzen hebben gezorgd. Vorige maand kwamen kortingsacties op gang om alsnog meer bezoekers te lokken.

De grensovergang bij Irun, in Baskenland, kon dit weekeinde zonder problemen worden gepaseerd, zij het dat de start van de Tour de France voor enige omleidingen zorgde. De wielerronde is vandaag de Franse grens gepasseerd omdat Tour-directeur Jean-Marie Leblanc de garantie heeft gekregen dat het uitgestippelde parcours tot Bordeaux, waar de karavaan morgenavond aankomt, niet gestremd zal zijn. De route via Irun en Bilbao wordt ook gebruikt door de tienduizenden Marokkaanse gastarbeiders die in de afgelopen dagen hun jaarlijkse tocht vanuit Nederland, België en Frankrijk naar huis zijn begonnen. Zij liepen de afgelopen dagen forse vertragingen op en kwamen nog uitgeputter dan anders met hun volgepakte voertuigen de Spaanse grens.