"Ruimte genoeg voor Fodor èn Vormgevingsinstituut'

AMSTERDAM, 6 JULI. Meer dan 150 beeldend kunstenaars hebben dit weekeinde het Amsterdamse Museum Fodor "bezet' door een expositie van eigen werk in het gebouw in te richten. Zij protesteren daarmee tegen de voorgenomen opheffing van het museum, dat zijn budget moet afstaan ten bate van uitbreiding van het Stedelijk Museum. In het pand zou het nieuwe Vormgevingsinstituut moeten worden gevestigd. De gemeenteraad vergadert woensdag over deze plannen.

Op een druk bezochte high tea zaterdag, waar ook gemeenteraadsleden acte de présence gaven, werd duidelijk dat de wethouder van cultuur een waarschijnlijk door Groen Links en PvdA ondertekende motie tegemoet kan zien waarin wordt gevraagd in ieder geval de functie van Fodor, waar vooral jonge Amsterdamse kunstenaars exposeren, te behouden. Daartoe zou een apart budget moeten worden gereserveerd. Volgens de kunstenaars is er in het Fodor-pand voldoende ruimte voor zowel het Vormgevingsinstituut als het museum.

De actie-expositie, die ongeveer 400 actuele kunstwerken omvat, is nog tot elf uur vanavond te bezichtigen. Om half negen wordt een forum gehouden over de mogelijkheden van een instituut voor moderne plaatselijke kunstenaars. Zaterdag werd ook door kunstenaars voor het Stedelijk Museum gedemonstreerd tegen het Amsterdamse kunstbeleid. (foto Bob Bronshoff)