"Risico's onaanvaardbaar'; Luchtbrug op Sarajevo ondanks strijd

LJUBLJANA, 6 JULI. Ondanks felle gevechten is het afgelopen weekeinde de luchtbrug opp de Bosnische hoofdstad Sarajevo op gang gekomen. Westerse militaire transportvliegtuigen brachten 300 ton voedsel en medicijnen naar de stad.

De coördinator van de internationale voedseltransporten in Sarajevo, Fabricio Hochschild, was ondanks de aanhoudende gevechten tevreden over de hulpverlening. “De hulpstroom is tot stand gebracht en het gaat ongelofelijk goed”, zei hij. De woordvoerder van de VN-troepen, Fred Eckhard, noemde de risico's voor de piloten echter “onacceptabel hoog”. “Maar de luchtbrug blijft bestaan zolang zij bereid zijn te vliegen.” Om de 300.000 Sarajevcani dagelijks van voedsel te voorzien is per dag de aanvoer van 200 ton levensmiddelen noodzakelijk. Gisteren ontvingen ongeveer 50.000 mensen een voedselpakket. “Zelfs na drie maanden van hongerlijden durven veel mensen wegens de gevechten hun schuilkelders niet te verlaten om een voedselpakket af te halen”, zei peter Kessler, een medewerker van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN gisteren.

De bevelhebber van de VN-vredesmacht in het voormalige Joegoslavië, generaal Satish Nambiar, reisde gisteren naar Sarajevo, om de strijdende partijen te bewegen de gevechten om de stad te staken. De VN-commandant, generaal Lewis MacKenzie, beschuldigde zowel de Servische eenheden als de Bosnische regeringstroepen ervan dat zij nog steeds zware wapens bezitten die zij niet onder VN toezicht gesteld hebben. “Onze waarnemers die aan beide zijden zijn gestationeerd berichten alleen maar dat de artilleriestellingen die zij controleren onder vijandelijk vuur liggen. Waar onze waarnemers zijn werd niet geschoten”, aldus MacKenzie. Hij trok daaruit de conclusie dat beide partijen nog over zware wapens beschikken die aan VN-controle onttrokken zijn.

Nambiar zei gisteren, dat hij van president en moslimleider Alija Izetbegovic en de leider van de Servische minderheid, Radovan Karadzic, de toezegging had gekregen dat hun troepen de artillerie onder controle van VN-waarnemers zullen plaatsen en een bestand rond het vliegveld zullen respecteren. Vannacht werd de stad echter opnieuw beschoten door de Servische artillerie en werd er gevochten in de bij het vliegveld gelegen wijk Dobrinja.

De Bosnische Kroaten besloten tijdens een bijeenkomst, zaterdag en zondag, in het aan de Kroatische grens gelegen stadje Gruda een eigen staat Herzeg Bosna uit te roepen. De voorman van de Kroatische Democratische Gemeenschap voor Bosnië werd tot leider van deze 13 gemeenten en 740.000 inwoners tellendende ministaat gekozen, waarvan Mostar de hoofdstad is. Vorige week werd in dit gebied al de Kroatische dinar en de Kroatische rechtssysteem ingevoerd. “Wij vinden dat Herzeg Bosna een van de drie autonome kantons in Bosnië moet worden”, zei gisteren de burgemeester van Gruda.

    • Theo Engelen