Rellen bij begin topconferentie G-7

MUNCHEN, 6 JULI. Ruim vijfhonderd tegenstanders van de G-7 hebben vanochtend gedemonstreerd voor het paleis in München waar bondskanselier Kohl op dat moment de andere leiders van de zeven belangrijkste industrielanden verwelkomde. De politie sloeg in op tientallen demonstranten die door het cordon heenbraken en sleepte hen aan de haren weg. De tegenstanders riepen in spreekkoren "G-7, centrum van internationale genocide'.

Vanochtend hield de politie een 24-jarige man aan die zich op de route van president Bush ophield. Een politiewoordvoerder weigerde verdere details te geven.

Gisternacht bestormden tientallen tegenstanders van de G-7 een filiaal van de Deutsche Bank in München. Ze sloegen ramen in en gooiden een brandbom naar binnen. In totaal veroorzaakten ze voor 200.000 mark schade aan het gebouw. De demonstranten lieten een briefje achter waarin ze opriepen de economische topconferentie aan te vallen. De Deutsche Bank is de grootste bank van Duitsland en regelmatig doelwit van linkse activisten. De politie in München wilde vanochtend nog niet bekendmaken hoeveel demonstranten ze in totaal heeft gearresteerd.

Duizenden linkse demonstranten zijn in München gearriveerd om tegen de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden te protesteren. Ze houden zich hoofdzakelijk op bij de residentie waar de leiders vergaderen. De activisten stonden vanochtend tegenover ruim duizend man oproerpolitie. De meesten van hen hadden hun gezichten bedekt om niet herkend te worden op de video-opnames die de politie maakte. Onder hen bevond zich Jutta Ditfürth, een voormalige lid van de Groenen en voorzitter van de vakbond voor journalisten.

De tegenstanders van de G-7 hebben een alternatieve bijeenkomst georganiseerd om te protesteren tegen wat zij noemen "de mislukking van de G-7 om op te treden tegen de armoede in de Derde wereld en de vernietiging van het milieu'.

Behalve naamsbekendheid houdt de stad München nauwelijks iets over aan de bijeenkomst van de G-7. De stad is nu het toneel van strijdbare demonstranten en onlusten die een grote chaos veroorzaken.