Politie zet zwaar materieel in; Parijs pakt eerste versperringen aan

PARIJS, 6 JULI. De Franse regering heeft besloten krachtig op te treden tegen de vrachtautochauffeurs die nu een week lang het verkeer op belangrijke autowegen en rond grote steden onmogelijk maken.

Enkele barricades van vrachtwagens zijn vanochtend door de politie opgeheven, maar er zijn er zeker twintig, verspreid over het gehele land, bij gekomen. Minister Paul Quilès (binnenlandse zaken) zei vanochtend dat 13.000 politiemannen, 21 helikopters en twee transportvliegtuigen zijn ingezet.

De verkeerchaos, die steeds ernstiger economische gevolgen heeft, werd afgelopen weekeinde nog groter doordat boeren in het Rhône-dal die hun fruit niet meer kwijt kunnen, als protest ten zuiden van Lyon spoorlijnen blokkeerden en het treinverkeer met Marseille stillegden. Tienduizend treinreizigers liepen vrijdag en zaterdag vele uren vertraging op, soms zelfs tien uur.

Quilès zei vanochtend dat de regering niet zal wijken voor de "routiers' die met hun blokkades protesteren tegen de invoering van het zogeheten puntenrijbewijs, waardoor zij menen een onevenredig risico te lopen hun rijbevoegdheid te verliezen door het vergaren van strafpunten bij verkeersovertredingen. Quilès veroordeelde het “geweld van de vrachtrijders” en de blokkades van treinen “waardoor mensen in gevaar zijn gebracht”. Tijdens het weekeinde kwamen drie automobilisten om, die 's nachts op onverlichte vrachtauto's botsten.

Premier Bérégovoy zei gisteren dat het puntenrijbewijs gehandhaafd zal worden. “Men speelt niet met het leven en met veiligheid”, aldus de premier. De oppositie bepleit enkele maanden uitstel van het puntenrijbewijs.

De politie maakte vanochtend een einde aan een vrachtauto-barricade bij Lille, maar in de loop van de ochtend werden bij Duinkerken, Calais en in het oosten zeker twintig nieuwe versperringen gevormd. Boeren in het zuiden wierpen ook nieuwe blokkades op. Treinen naar bestemmingen aan de Middellandse Zee liepen vanochtend uren vertraging op. Tegen de middag was het treinverkeer normaal.

De versperring nabij Lille van circa honderd voertuigen was de eerste die een week geleden werd opgericht. Vijfhonderd politieagenten, die waren voorzien van zwaar materieel waaronder zelfs een AMX-tank en twee helikopters, slaagden er na twee uur in de vrachtwagens te laten vertrekken. Er deden zich geen incidenten voor. Maar de meeste betrokken chauffeurs vormden direct een nieuwe barricade nabij Seclin, enkele kilometers verderop. Op de autoweg Lille-Parijs zijn nu nog twee barricades.

De economische schade is voorts vooral voelbaar in de toeristenindustrie in het zuiden van Frankrijk. Bij sommige hotels werd zestig procent van de reserveringen ongedaan gemaakt.

De Nederlandse ANWB gaat in Frankrijk gestrande leden helpen weg te komen. Dat geldt voor leden die in het bezit zijn van de Internationale Reis- en Kredietbrief.

    • Jan Gerritsen