Nomura vermindert banen met 20 pct

Het grootste effectenhuis in de wereld, het Japanse Nomura Securities, wil in de komende drie à vier jaar twintig procent van zijn banen schrappen.

Vooral de vrouwelijke werknemers in de organisatie moeten het ontgelden. Hun aantal wordt verminderd van 5.000 tot 3.000. In totaal telt Nomura ruim 12.000 personeelsleden.

Met een aantal andere Japanse effectenmakelaars en banken, kwam Nomura vorig jaar in opspraak door zijn betrokkenheid bij een formidabel beursschandaal dat de Japanse beurs nog steeds in zijn greep houdt en vorig jaar tot vertrek leidde van tal van politici en topfunctionarissen. De vertrouwenscricis, die voze beurspraktijken teweegbracht, heeft de effectenhandel in Japan forse omzetverliezen opgeleverd. Afgezien hiervan mocht een aantal effectenhuizen, waaronder Nomura, voor straf zes weken lang geen handel drijven op de effectenbeurs. De omzetten op de beurs van Tokio daalden vorig jaar met 70 procent ten opzichte van het in 1989 bereikte volume. Door dit omzetverlies en de sinds 1990 steeds verder afglijdende Japanse aandelenkoersen, liepen de resultaten van de effectenfirma's sterk terug. Niettemin blijft Nomura grote financiële kracht bezitten. Vorig jaar was het de enige Japanse effectenmakelaar die winst kon laten zien.