Nigeria stemt opnieuw etnisch

LAGOS, 6 JULI. Volgens de voorlopige resultaten van de parlementsverkiezingen die zaterdag in Nigeria zijn gehouden, hebben de Nigerianen opnieuw vooral langs etnische lijnen gestemd.

Aan de verkiezingen namen twee partijen deel die beide door het regerende militaire bewind in het leven zijn geroepen, de sociaal-democratische partij SDP en de rechtse Nationale Republikeinse Conventie NRC. Op basis van 90 procent van de uitgebrachte stemmen bleek gisteren de SDP 287 van de 593 zetels in het nieuwe Nigeriaanse Huis van Afgevaardigden te hebben behaald en 43 van de 91 zetels in de nieuwe Senaat; de NRC stond op 245 en 23 zetels. De SDP bleek verreweg de sterkste partij in het zuiden en zuidoosten; de NRC bleek verreweg het sterkst in het islamitische noorden van Nigeria. (Reuter)