Ministerie in Bagdad weert VN

BAGDAD, 6 JULI. Een ploeg inspecteurs van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de ontmanteling van Iraks chemische wapens wordt niet toegelaten tot het ministerie van landbouw in Bagdad omdat ze er volgens de Iraakse autoriteiten niets te zoeken heeft. De zestien inspecteurs, die vermoeden dat er gegevens worden bewaard over Iraks chemische wapenarsenaal, staan sinds gisterochtend in hun vijf voertuigen voor de ingang van het ministerie, die door Iraakse burgers wordt geblokkeerd.

Karen Jansen, die de VN-missie leidt, zei gisteren te zullen blijven zolang ze niet wordt toegelaten. Ze noemde de Iraakse beslissing haar ploeg niet toe te laten “een ernstige schending van de staakt-het-vuren-resolutie van de VN”. Ze wees erop dat “tot dusverre alleen inspecteurs niet zijn binnengelaten in gevallen waar er iets binnen te vinden was”. Overigens onderstreepte ze dat de Irakezen de inspecteurs verder goed behandelen.

De Iraakse onderminister van landbouw, Abdulsattar Salam, klaagde vanochtend dat de inspecteurs het werk van zijn ministerie hinderden. “Het is een arbitraire en arrogante beslissing om de onschendbaarheid van een regeringskantoor aan te tasten. Wij beschouwen dat als een schending van Iraks soevereiniteit.”

Het gebouw van het ministerie is niet ver van de parkeerplaats waar een ploeg van 40 nucleaire inspecteurs van de VN in september bijna vier dagen werd vastgehouden. De sfeer was toen echter meer gespannen dan nu het geval is. De Irakezen gingen indertijd uiteindelijk overstag. (Reuter, AFP)