Maij biedt rechtshulp aan bij het verhalen van schade

DEN HAAG, 6 JUNI. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) is bereid Nederlandse bedrijven juridische bijstand te verlenen als deze naar aanleiding van de wegblokkades in Frankrijk schade willen verhalen op de Franse overheid. Wel moet dan duidelijk zijn dat de Franse overheid in gebreke is gebleven.

Dit heeft een woordvoerder van de minister vanochtend bevestigd. Als de minister door gedupeerde bedrijven wordt benaderd, “is ze bereid haar juristen te laten kijken of schade kan worden verhaald.”

Maij-Weggen heeft de afgelopen dagen overwogen naar Frankrijk te reizen om het op te nemen voor de Nederlandse beroepschauffeurs en toeristen. Ze heeft daar uiteindelijk van afgezien.

“De situatie is te diffuus en te explosief”, aldus haar zegsman. “Voor een bezoek is diplomatieke en fysieke bescherming nodig, die op dit moment niet kan worden gegarandeerd. Bovendien is een dergelijke inmenging van een buitenlandse minister in een conflict tussen de Franse regering en een speciefieke beroepsgroep in dit geval zeer delicaat. Het kan eerder leiden tot escalatie dan tot de zo gewenste oplossing van het probleem.” Ook EG-commissaris van Miert, die gisteren zei dat de hinder “de grens van het accepteerbare nadert” heeft volgens de woordvoerder van Maij-Weggen afgezien van directe inmenging in het conflict.

Maij-Weggen staat in contact met haar Franse collega's van Transport en Binnenlandse Zaken. Zij heeft hen gewezen op de “onhoudbare situatie” waarin veel vrachtwagenschauffeurs en toeristen zich bevinden.

Maij-Weggen is door de Nederlandse ondernemersorganisatie voor transport EVO gevraagd haar contacten met de Franse regering te gebruiken voor het bieden van “humanitaire hulp” aan de chauffeurs die op de Franse wegen worden “gegijzeld”. De EVO vreest voor snelle verslechtering van de toch al benarde situatie.