Leider Russisch leger in Dnjestr-republiek: Moldavië fascistisch

MOSKOU, 6 JULI. Een dag nadat president Boris Jeltsin van Rusland en het Moldavische staatshoofd Mircea Snegur een staakt-het-vuren zijn overeengekomen dat dezelfde nacht reeds werd geschonden, heeft de opperbevelhebber van het veertiende Russische leger in de betwiste Dnjestr-republiek elk compromis met de regering van Moldavië zo goed als uitgesloten.

Volgens generaal Aleksandr Lebed, die Jeltsin zelf ruim een week geleden heeft benoemd als commandant van de Russische troepen in Moldavië, is de regering van president Snegur, met wie zijn eigen president Jeltsin zojuist een akkoord had gesloten, niet meer dan een “fascistische kliek”.

Bij de gevechten tussen gewapende eenheden van de afgescheiden Dnjestr-republiek en Moldavische troepen, die tegelijkertijd uitbraken, zijn dit weekeinde vervolgens vijftig mensen omgekomen en zeker honderd gewond geraakt. Langs de hele Dnjestr, die Moldavië nu al vier maanden scheidt, werd vrijdagnacht na de afgekondiging van het staakt-het-vuren in Moskou met pantservoertuigen en zware artillerie slag geleverd.

Lebed, die bij zijn benoeming vorige week in Moskou nog geprezen werd als “verderdiger van het Witte Huis” omdat hij tijdens de coup in augustus 1991 als een der eersten partij koos voor Jeltsin, gaf zaterdag in Tiraspol (de hoofdstad van de Dnjestr-republiek) de escalerende verklaring uit waarin hij zijn licht liet schijnen op de daar voortdurende oorlog. Volgens Lebed is het geen politiek conflict tussen "democraten' en "communisten', zoals de regering in Chisinau meent, maar een etnische strijd. De “bevolking op de linkeroever wordt op een sadistische manier gedecimeerd, vergelijkbaar met de acties die de SS ooit uitvoerde. Er hangt een fascistische schaduw over dit vruchtbare land”, aldus Lebed. Bovendien is volgens de generaal en "augustus-held' Roemenië bij het conflict betrokken geraakt. Vanuit Boekarest zouden Roemeense piloten naar Moldavië zijn gestuurd om de lokale strijdkrachten daar bij te staan.

President Jeltsin heeft tot nu toe gezwegen over de uitlatingen van Lebed. In de Moldavische hoofdstad Chisinau is daarentegen wel fel gereageerd. Minister van defensie Ion Costas ontkende onmiddellijk dat er van enige Roemeense interventie sprake zou zijn. President Snegur verscheen gisteren zelfs op de centrale televisie. Hij kwalificeerde de verklaring van generaal Lebed als een poging om “twee presidenten, die door de hele wereld worden erkend, te diskwalificeren”. Snegur beschuldigde het eerste televisiekanaal Ostankino in Moskou er tevens van “leugenachtige” informatie over de Moldavische burgeroorlog te verspreiden. Volgens Snegur speelt de centrale omroep, die nu onder leiding staat van de democratische journalist Jegor Jakovlev, bewust de “conservatief-revanchistische krachten” in de kaart.