Knock out-zege voor een Brusselse stal

Zeven jaar geleden vertrokken Margot van Dijk en Rob Wetemans, houders van een prima draaiend entrainement op Duindigt, naar Brussel, waar zij op de baan van Sterrebeek van voren af aan begonnen, met opvallend goede resultaten.

Hun klantenkring is echter nog voor een groot deel uit Nederlandse eigenaren opgebouwd en zij zijn in de klassieke rennen de voornaamste tegenstanders van het kampioens-entrainement van de Sevenummer Jan Pubben gebleven.

De 64ste Derby leek bij voorbaat al een strijd tussen Pubben, met zes paarden, en de Brusselse stal met vier paarden. Als na afloop een jury de uitslag van het gevecht had moeten bepalen, zou Jan Pubben ongetwijfeld op punten gewonnen hebben, want zijn pupillen namen drie van de eerste vier plaatsen in beslag. Maar gezien bij een Derby achteraf alleen de winnaar telt, was het eerder een knock out-zege voor het Brusselse duo.

Aanvankelijk zag het er wel degelijk naar een Limburgse zege uit, want Christo Balito en Bella Raaphorst, de belangrijkste kandidaten van Pubben, bleken de zaken aan de kop naar hun hand te zetten. Intussen bevond Kokomo zich steeds op de derde plaats en uiteindelijk bleek jockey Nigel Day de krachten van Kokomo beter verdeeld te hebben dan de vaderlandse kampioen Adrie de Vries die van Christo Balito. Op de laatste meters keerden de kansen, tot verbijstering van het publiek, dat Kokomo totaal veronachtzaamd had. De weinigen die geld op de winstkans van Kokomo hadden ingezet, ontvingen 47 keer hun inzet terug.

Rob Wetemans had zelf ook niet op een overwinning van Kokomo gerekend: “Vorig jaar was ze heel veelbelovend, maar dit jaar was ze ons bij haar twee rennen bijzonder tegengevallen. Een laatste trainingsgalop gaf weer een beetje hoop, maar van onze stal leek Ever Albert toch de beste.” Dat bleek ook uit de keuze van de jockey. Ronnie Vindevogel, vast aan stal Van Dijk verbonden, had met overtuiging zijn keus laten vallen op Ever Albert om in de ren tot de ontdekking te komen dat er van zijn paard maar heel weinig uitging, terwijl Kokomo de sterren van de hemel liep.

Kokomo en Ever Albert zijn beide in het bezit van Ed Maas die, hoewel hij onder zijn alias Stal Statenprojekt al enkele jaren de meest winnende eigenaar van Nederland is, nog niet eerder een Derby op zijn naam had gebracht. Hij had zelf voor Kokomo een heel capabele reserve-jockey anagetrokken; de Engelsman Nigel Day had in vorige seizoenen al grote rennen op Duindigt voor hem gewonnen.

Of de grote Lester Piggott, 's werelds beroemdste jockey, onuitwisbare herinneringen aan zijn reis naar Duindigt en zijn rit op Samuray in de Nederlandse Derby heeft overgehouden, kan men gevoeglijk betwijfelen.

Vooral gebaseerd op het prestige van de 56-jarige maestro had het publiek Samuray tot tweede favoriet gebombardeerd, achter de op papier aangewezen Christo Balito. Lester had een keer eerder Duindigt de eer van zijn bezoek aangedaan en was toen vooral opgevallen doordat hij de orders van de trainer naast zich had neergelegd.

Deze keer was daar geen sprake van. Lester Piggott reed een uitgebalanceerde ren, was steeds in de buurt van de voorhoede en had na de laatste bocht even uitzicht op de derde plaats, maar Samuray hield het niet lang genoeg vol. Het oordeel van Piggott was in al zijn eenvoud precies waar het om ging: “Hij was niet goed genoeg.” Waarna hij zich spoorslags naar Schiphol repte om 's avonds aan de huiselijke haard in Newmarket waarschijnlijk in dezelfde bewoordingen aan echtgenote Susan verslag uit te brengen van zijn kortstondig Nederlands avontuur.

    • John Brandsen