Irak bepleit weer eenheid met Koeweit

BAGDAD, 6 JULI. Irak heeft het afgelopen weekeinde voor het eerst sinds het einde van de oorlog om Koeweit weer vraagtekens geplaatst bij het onafhankelijk voortbestaan van het emiraat. Dat gebeurde in de eerste aflevering van een documentaire “Luchtspiegeling en zekerheid” over “een stad, genaamd Koeweit”, die verder tweemaal per week door de Iraakse televisie en door radio-Bagdad zal worden uitgezonden. Een halfbroer van president Saddam Hussein onderstreepte de uitzending met een pleidooi voor eenwording van de twee landen.

De documentaire, waaraan volgens de regeringskrant Al-Jumhouriyah is meegewerkt door “onderzoekers, deskundigen, getuigen en technici”, wordt gepresenteerd door de parlementariër Mohamed Moudhaffar al-Adhami. Deze onderstreepte onlangs tijdens de parlementaire behandeling van voorstellen van een commissie van de Verenigde Naties tot grenscorrecties dat “Koeweit historisch deel uitmaakt van Irak”. Voor de grenscorrecties (Koeweit heeft van de VN een reep Iraaks gebied toegewezen gekregen) had hij dan ook geen goed woord over: “de amputatie van een deel van het Iraakse grondgebied ten gunste van Koeweit zal de spanningen gedurende lange jaren doen voortleven”.

Saddams halfbroer Barzan al-Takriti, VN-ambassadeur in Genève en eerder chef van een van Iraks veiligheidsdiensten, verpakte de boodschap in een artikel in Al-Jumhouriyah wat vriendelijker, hoewel hij niet minder duidelijk was. “Het is beter voor de betrokkenen aan beide zijden om zich naar een nuttig pad te laten voeren (..) leidend naar de eenheid van de twee landen.” “Wat is er tegen de schepping van één staat uit de twee landen wanneer de bedoelingen goed zijn en de harten helder?” Hij stelde dat Irak vele malen had getracht “Koeweit terug te brengen bij het moederland, maar door de belangen van Arabische en andere landen” was tegengewerkt. Maar als er toch een fusie plaatsheeft “zullen vrede, veiligheid en welzijn in het Grote Irak de overhand krijgen”.

In Koeweit zelf werd voorlopig lacherig op de Iraakse manoeuvres gereageerd. “Lachwekkend, absurd” en “hallucinatie, eenvoudig onmogelijk”, meenden Koeweitse regeringsfunctionarissen en commentatoren. (AFP, Reuter)