Internatio-Müller sterk op stille beurs

AMSTERDAM, 6 JULI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen verdeeld tot iets lager. Internatio-Müller boekte flinke koerswinst. KLM zakte verder weg nadat het luchtvaartaandeel vorige week al flink verloren had.

AMSTERDAM De EOE-index, die vrijdag bijna een punt won op 302,49, leverde vanmorgen ruim een punt in. Een van de weinige fondsen die vanmorgen opviel op het erg rustige Damrak was Internatio-Müller. Zonder duidelijke aanleiding en bij geringe omzetten trok het handels- en transportconcern twee gulden aan op 66 gulden.

KLM lag ook vandaag weer onder druk. Vorige week kalfde de koers ruim zes porcent af tot 34,30 gulden. Vanmorgen gingen er in de eerste uren van de handel wederom zes dubbeltjes van de koers af.

Wessanen profiteerde nog van de aankondiging vorige week dat het zijn graandivisie voor 254 miljoen gulden verkocht heeft. Vrijdag kwam er al 1,90 gulden bij de koers en vanmorgen was de maximale winst een gulden op 90,50 gulden. Tegen de middag liep de koerswinst iets terug.

Philips noteerde aan het eind van de morgen een dubbeltje lager op 29,60 gulden. Ook Fokker lag onder druk. De vliegtuigfabrikant verloor vier dubbeltjes op 30,90 gulden.

LONDEN De aandelenkoersen op een erg rustige Londense beurs openden vanmorgen iets lager. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 21 punten hoger sloot op 2.497,1, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 17,7.

FRANKFURT Een gebrek aan inspiratiebronnen hield de handel op de Duitse beurs opvallend stil. De aandelenkoersen openden verdeeld tot iets lager. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 8,37 punten hoger sloot op 1.776,98, stond omstreeks het middaguur op een winst van 0,22.

TOKIO Op een onzekere beurs van Tokio daalde het Nikkei-225-koersgemiddelde 60,71 punten op 16.657,07.

Beleggers bleven vandaag aan de zijlijn staan. Opnieuw staken geruchten de kop op dat de Japanse centrale bank haar disconto zal verlagen.