In München leveren ze slag om een ouderwetse telefoon

MÜNCHEN, 6 JULI. Technologisch valt Duitsland lelijk door de mand op de economische top in München.

Bundespostdochter Telekom, de Duitse PTT, presenteert zichzelf met charmante meisjes in Haagse bluf-roze pakjes en hulpvaardige technici in witte overalls, maar buitenlandse computers functioneren niet met de Duitse stekkers en stopcontacten. Want de Europese Gemeenschap mag dan op weg zijn naar één gemeenschappelijke markt, Duitsland hanteert zijn eigen normen voor communicatie.

Het nieuwe gereedschap van de schrijvende journalistiek bestaat uit copmuters die met vernuftige draadjes aan telefoons worden verbonden voor een direct contact met de thuisbasis. In de meeste landen functioneert hetzelfde systeem, maar ter bescherming van de nationale industrie handhaven sommige landen een eigen norm. Groot-Brittannië heeft een afwijkende maat telefoonstekkers en de Duitse Telekom houdt vast aan een eigen standaard.

'Wij zorgen voor verbindingen' en "Telekom on the move', belooft de Duitse PTT, die onmiskenbare faam geniet in verband met de afscherming van de Duitse telecommunicatie-markt. Zodat de internationale bende journalisten die in München is neergestreken, wanhopig onder tafels duikt om alternatieve verbindingen te leggen, telefoonlijnen van collega's te stelen en een slag levert om het enige onmisbare, maar onvoldoende beschikbare instrument, een ouderwetse telefoon.