IMF: miljard dollar voor Rusland; Hervormingsprogramma Jeltsin nog niet klaar, toch steun

MÜNCHEN, 6 JULI. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) is bereid Rusland een krediet van een miljard dollar te verschaffen, nog voordat een economisch aanpassingsprogramma is goedgekeurd. IMF-directeur Michel Camdessus heeft deze toezegging dit weekeinde in Moskou gedaan na overleg met de Russische president Jeltsin.

Het bedrag van één miljard dollar is een eerste tranche van een krediet van 4 miljard dollar dat het IMF voor Rusland heeft gereserveerd. De Westerse landen hadden Rusland al eerder 24 miljard dollar aan hulp toegezegd, waaronder de vier miljard dollar van het IMF en 6 miljard dollar voor een stabilisatiefonds voor de roebel. Van dit geld is nog niets overgemaakt, omdat het economisch hervormingsprogramma eerst de goedkeuring van het IMF moet krijgen.

Camdessus was afgelopen vrijdag naar Moskou gereisd om de moeizame onderhandelingen tussen het IMF en Moskou nieuw leven in te blazen. Hulp aan Rusland is een van de belangrijkste onderwerpen op de G-7 top in München, waar de leiders van de zeven rijkste industrielanden (Verenigde Staten, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië) vanmiddag aan een driedaagse conferentie zijn begonnen.

Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden zijn gesteld aan het vrijmaken van het krediet van een miljard dollar. Vooral de Verenigde Staten hebben de afgelopen weken druk uitgeoefend op het IMF om af te wijken van de gebruikelijke procedure en al geld beschikbaar te stellen voordat een economisch programma is goedgekeurd. Andere G-7-landen hebben eveneens voor vervroegde uitbetaling gepleit.

De Amerikaanse president Bush, die vorige week suggereerde de G-7 met Rusland uit te breiden tot een G-8, heeft daarvoor van de andere leden van de groep geen steun gekregen. Zijn Russische ambtgenoot Jeltsin mag pas woensdagmiddag, nadat het beraad van de G-7 officieel is beëindigd, aanschuiven voor overleg over het Russische hervormingsprogramma. Ook IMF-directeur Camdessus neemt aan dat overleg deel.

Met name Duitsland en Japan toonden zich vooralsnog tegenstanders van een lidmaatschip van Rusland. De Japanse premier Miyazawa herhaalde gisteren de eis tot teruggave van de in 1945 door de Sovjet-Unie bezette Koerilen-eilanden, voordat “het Japanse volk” substantiële hulp aan Rusland wil geven. Jeltsin zei eerder dat niet over teruggave van de eilanden gesproken zal worden, als Japan zich niet toeschietelijker toont in het verlenen van economische hulp aan Rusland.