Goebbels: Chamberlain was een "vos'

LONDEN, 6 JULI. Uit fragmenten van onlangs in Moskou aangetroffen dagboeken van Adolf Hitlers propaganda-minister Joseph Goebbels blijkt dat de vroegere Britse premier Neville Chamberlain aan het einde van de jaren dertig harder heeft onderhandeld met het nazi-bewind dan tot dusverre was aangenomen.

De journalist Peter Millar, die in Moskou inzage heeft gehad in de dagboeken, meldde gisteren in het Britse zondagsbald The Sunday Times dat Goebbels Chamberlain omschreef als “een ijskoude Engelsman” en een “vos”. Goebbels noemt onder meer een ontmoeting tussen Chamberlain en Hitler, waarbij de Britse premier woedend reageert op nieuwe voorstellen van Hitler en aanstalten maakt om de zaal te verlaten.

Ook zijn in de dagboeken in Moskou, die in 1945 op uitdrukkelijk verzoek van Goebbels zelf waren gekopieerd, fragmenten gevonden die ingingen op de zogeheten Reichskristallnacht van 9 november 1938, toen massaal synagoges door nazis in brand werden gestoken en joden werden aangevallen. Goebbels verheugde zich hier volgens zijn dagboek geweldig over: “De hemel is bloedrood (...) de synagoge brandt (...) Bravo! Bravo!”

Intussen blijft de controverse over de rol van de omstreden historicus David Irving, die door The Sunday Times is ingeschakeld voor de vertaling van de dagboeken, voortduren. In Londen betoogden gisteren voor het huis van Irving, die net was teruggekeerd uit Moskou, enkele honderden mensen. Irving heeft tot dusverre steeds betoogd dat Hitler niet op de hoogte was van de uitroeiing van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gisteren verklaarde hij voor de televisie dat hij op grond van de dagboeken van Goebbels deze opvatting wellicht zou moeten herzien. Andrew Neil, hoofdredacteur van het zondagsblad, verzekerde gisteren in een verklaring dat Irving niet zal worden betrokken bij de interpretatie van de dagboekfragmenten, die taak is toevertrouwd aan de in Oxford docerende Norman Stone. (AP, Reuter)