Erik de Bruin, de enige Nederlandse atleet met ...

Erik de Bruin, de enige Nederlandse atleet met serieuze kansen op een olympische medaille, heeft sinds enkele weken last van de ziekte van Pfeiffer. Weliswaar won hij afgelopen weekend bij de Nederlandse kampioenschappen in Helmond zoals gebruikelijk het discuswerpen en het kogelstoten. Maar zijn prestaties - 17,97 meter bij het kogelstoten, 60,62 meter bij het discuswerpen - bleven ver onder zijn normale niveau.

De week vóór de kampioenschappen had De Bruin maar twee keer kort kunnen trainen. Hij is voortdurend moe, moet voortdurend rusten, is al zes kilo afgevallen. Daardoor komt zijn voorbereiding voor de Spelen ernstig in gedrang.

De kans dat hij voor Barcelona volledig herstelt, is marginaal, ook al lijdt hij maar aan een lichte vorm van de ziekte van Pfeiffer. Toch wil hij in elk geval naar de Spelen gaan, niet omdat meedoen voor hem voldoende is, maar omdat hij anders in de toekomst geneigd zou zijn om vaker af te zeggen.

Desnoods neemt hij genoegen met een ondermaatse worp van 55 meter. “Naar de concurrentie hoef ik echt niet meer te kijken. Afstanden van boven de 66 meter zijn absoluut onmogelijk in de conditie waarin ik verkeer.”