Chinese man komt om bij vuurgevecht

AMSTERDAM, 6 JULI. Bij een schietpartij op de Nieuwmarkt in het centrum van Amsterdam is gisteravond een 35-jarige Chinese man om het leven gekomen. Een tweede man (32) werd in zijn been geschoten en is opgenomen in het ziekenhuis.

Het vuurgevecht had plaats rond acht uur 's avonds, in totaal werden zes schoten gelost. De gewonde man bleek een toevallige passant, aldus de politie. “Het was pure wild-west”, aldus een ooggetuige die aan de Nieuwmarkt woont. “Vijf Chinezen renden achter elkaar aan. Eentje werd neergeschoten. Terwijl hij op de grond lag werd hij van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Het leek op een afrekening in de onderwereld.”

Na de schietpartij renden de vier mannen weg. Op de nabijgelegen Kromboomssloot dwong het viertal een passerende automobilist zijn voertuig af te staan onder bedreiging van vuurwapens. De auto werd later leeg teruggevonden op de Nieuwe Achtergracht, aldus de politie.

De aanleiding voor de schietpartij blijft onduidelijk, van de daders ontbreekt tot nu toe elk spoor. Duikers van de politie hebben in de Kromboomssloot gedregd naar vuurwapens, maar niets gevonden.

Bij een andere schietpartij in Amsterdam, zaterdagnacht, raakte een man gewond bij zijn oksel. De schietpartij vond plaats na een ruzie. In 1991 werden in Amsterdam 48 mensen vermoord, het jaar daarvoor 45, zo blijkt uit cijfers van de Amsterdamse politie. Landelijk werden in 1990 werden 228 moorden gepleegd.