Bij aanslag in Algerije 5 politiemannen dood

ALGIERS, 6 JULI. Een groep gewapende mannen heeft zaterdagnacht vijf politiemannen doodgeschoten bij een aanslag aan de westelijke kust van Algerije. De aanslag werd gepleegd op de vooravond van de 30ste verjaardag van Algerijes onafhankelijkheid die werd doorgebracht in officiële rouw voor het zes dagen tevoren vermoorde staatshoofd, Mohamed Boudiaf.

Sinds leger en regering in januari verhinderden dat het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) via algemene verkiezingen aan de macht kwam, zijn tientallen politiemannen en militairen in een gestage reeks aanslagen gedood. De aanslag van zaterdag was de bloedigste sinds februari, toen zes agenten in het hart van Algiers werden doodgeschoten. Het gros van de aanslagen wordt toegeschreven aan moslim-fundamentalistische cellen, die zo het regeringsgezag proberen te ondermijnen. Een nieuwe muurkrant van het FIS op de muren van een moskee gaf het regime vrijdag de keus “het volk het woord terug te geven (..) of de cyclus van geweld te intensiveren”.

De feestelijkheden ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag waren afgelast na de moord op Boudiaf. In plaats daarvan legde Ali Kafi, de nieuwe voorzitter van het collectieve presidentschap, een krans op de berg van bloemen op Boudiafs graf op de Begraafplaats van de Martelaren.

Minister van binnenlandse zaken Larbi Belkheir zei zaterdag dat Boudiafs moordenaar, een militair die deel uitmaakte van Boudiafs bewaking, in zijn eentje had gehandeld. Eerder was wel gesuggereerd dat er meer daders waren; aanvankelijk was ook de dood van een dader gemeld en in een televisiefilm van de moord was het geluid van een schotenwisseling na Boudiafs dood te horen. Belkheir verzekerde dat een zaterdag geïnstalleerde commissie van onderzoek haar uiterste best zal doen uit te vinden of er toch meer achter zat.

De vijf leden van het presidentschap, de Hoge Staatsraad, maakten zaterdag bekend dat ze niet van plan zijn zich kandidaat te stellen bij eventuele presidentsverkiezingen. De raad, zo meldde hij in een communiqué, zal in functie blijven tot de noodzakelijke voorwaarden zijn hersteld voor normaal functioneren van de staat, en niet langer dan het eind van het presidentieel mandaat voortvloeiend uit de verkiezingen van 1988. Dat wil zeggen dat de staatsraad er uiterlijk in december 1993 mee ophoudt. (AFP, Reuter, AP)