Bezwijkt Northwest onder schuldlast?

De prijzenslag op de Amerikaanse vliegmarkt kost luchtvaartmaatschappijen miljoenen dollars. Vrijwel alle grote concerns zullen, zo luidt de verwachting van analisten, verliezen over het tweede kwartaal bekendmaken.

Ook KLM, waarvan de koers vandaag onder flinke druk stond, ondervindt de gevolgen van de situatie in de VS. Northwest Airlines, waarin de KLM een belang van 20 procent heeft, krijgt een flinke tik van de prijzenslag. Volgens de maatschappij zelf is het verlies dat de oorlog op de markt voor vliegtickets teweeg heeft gebracht, in een paar weken opgelopen tot 40 miljoen dollar. Analisten die vandaag in The Wall Street Journal werden aangehaald, verwachten zeer moeilijke tijden voor de KLM-dochter.

De toekomst van Northwest Airlines is door de prijzenslag verder onder druk komen te staan. Het moederconcern NWA kampt met een enorme schuld die, zolang de resultaten onder zware druk staan, steeds moeilijker is af te lossen. In 1989 werd NWA via een leveraged buy out - een met vreemd vermogen gefinacierde overname - van de beurs afgehaald. De schuld die sindsdien aan het concern vastkleeft, is door de moeilijke situatie op de Amerikaanse vliegmarkt niet verminderd. De afgelopen twee jaar kwam het totaal verlies van Northwest uit op 619 miljoen dollar.

Northwest probeert op alle mogelijke manieren te bezuinigen. Het snijdt daarvoor bijvoorbeeld stevig in het personeel. De afgelopen vier weken verdwenen er 110 piloten, 250 stafmanagers en 250 reserveringsagenten van de loonlijst. De overgebleven 45.500 werknemers van Northwest is gevraagd zelf met zoveel mogelijk bezuinigingsplannen te komen.

KLM beschouwt Northwest nog steeds als een belangrijke strategische deelneming. In de besprekingen met British Airways werd het door alle partijen ook zo gezien. Intussen heeft BA het plan ook een belang in Northwest te nemen opzijgezet en flirten de Britten met TWA en USAir, die overigens beide ook verliezen lijden. Het verschil is dat ze niet kampen met een torenhoge schuldenlast als die van Northwest.

    • Max Christern