Weg open voor hervatting van walvisvaart

GLASGOW, 4 JULI. De Internationale Commissie voor de Walvisvaart (IWC) lijkt na een moratorium van zeven jaar aan te sturen op een hervatting van de commerciële walvisvaart.

De IWC, die deze week in het Schotse Glasgow bijeen was voor haar jaarlijkse zitting, nam gisteren een resolutie aan die de weg opent naar de hervatting van de jacht op dwergvinvissen. Voorlopig blijft overigens het vangstverbod nog onverkort van kracht. Landen als Noorwegen, IJsland en Japan hadden krachtig aangedrongen op het ongedaan maken van het vangstverbod.

Zestien lidstaten van de IWC stemden in met een nieuw systeem om de walvissen te tellen. Afhankelijk van het resultaat van deze telling zou met ingang van volgend jaar de jacht op dwergvinvissen bij Antarctica en in het noorden van de Atlantische Oceaan weer kunnen worden toegestaan. Het enige lid van de IWC dat tegen de resolutie stemde was Noorwegen, dat van oordeel was dat deze niet ver genoeg ging. Elf andere landen onthielden zich van stemming.

De sfeer op de bijeenkomst van de IWC, die gisteren afliep, was de hele week grimmig. Belangrijke walvisvaartlanden als Noorwegen, IJsland en Japan betichtten de IWC ervan een organisatie te zijn geworden die tot iedere prijs de walvisjacht wilde verbieden in plaats van een lichaam dat de walvisvaart in goede banen moest leiden.

Begin deze week maakte Noorwegen bekend dat het volgend jaar in elk geval weer commerciële walvisvaart zou gaan bedrijven op de dwergvinvissen. Veel lidstaten van de IWC oefenden felle kritiek uit op het eenzijdige Noorse besluit. IJsland kondigde intussen aan uit de IWC te treden en een nieuwe kleinere organisatie voor de walvisvaart te zullen oprichten. Het woonde de tweede helft van de IWC-bijeenkomst nog slechts als waarnemer bij.

De internationale milieuorganisatie Greenpeace reageerde verheugd op de voorlopige handhaving van het moratorium. Overigens gaf Greenpeace toe dat op grond van het nieuwe telsysteem in principe weer op walvissen zou kunnen worden gejaagd maar de milieugroepering achtte het niet waarschijnlijk dat dit al op korte termijn zou gebeuren.

Noorwegen en Japan lieten op de conferentie doorschemeren voor “wetenschappelijke doeleinden” op sommige walvissen te willen jagen. De overige leden van de IWC wezen dit voornemen overigens af.

Het moratorium op alle jacht op walvissen voor commerciële doeleinden is sinds 1985 van kracht. Noorwegen negeerde dit verbod aanvankelijk en stopte pas in 1987, Japan ging zelfs nog een jaar langer door. (Reuter, AP)