"Vrachtwagens moeten Frankrijk mijden'

NOB Wegtransport en de organisatie voor logistiek en transport EVO hebben transportbedrijven gisteren dringend aangeraden geen vrachtwagens meer richting Frankrijk te sturen. Volgens NOB Wegtransport is op de Franse wegen sprake van een “zeer problematische situatie”.

De EVO heeft inmiddels berekend dat de wegblokkades met name voor Nederlandse bedrijven grote financiële gevolgen kunnen hebben omdat zelfs een uitgebreide polis bloemen noch vis verzekert. Het is volgens de EVO vooralsnog onduidelijk wie verantwoordelijk kan worden gesteld voor de financiële schade van de blokkades: de vervoerder, de leverancier of de koper. De Franse staat kan niet worden aangesproken voor schade door bederf van goederen, aldus de EVO. Wel is de staat volgens de wet verantwoordelijk voor alle andere schade die direct is veroorzaakt door (actie)groepen. In dat geval moet direct door de politie een proces verbaal worden opgemaakt en moet een schadeclaim worden ingediend bij de prefect in het department waar de schade is opgelopen.

De verwachte vakantiedrukte op de Nederlandse wegen is gisteravond uitgebleven. Volgens een woordvoerster van de algemene verkeersdienst lijken veel vakantiegangers die hun tenten in Frankrijk of Spanje wilden opslaan het advies van de ANWB te hebben opgevolgd om hun reis uit te stellen. Volgens schattingen van de ANWB zouden dit weekeinde 350.000 mensen naar Frankrijk gaan en 30.000 naar Spanje. Nederlandse reizigers die op of voor 1 juli naar Frankrijk zijn vertrokken en daar zijn gestrand kunnen volgens de verzekeraars hun extra reis-en verblijfkosten claimen op de reisverzekering.