Straattheater met goedmoedig lawaai

Voorstelling: l'Ascension du mandarin door Dogtroep. Regie: Jos Thie. Gezien: 3/7 Tuindorp-Oostzaan (Nieuwe Maanstraat/Meteorenweg). Nog te zien aldaar: 4 en 5/7.

Na een kwartier vallen de eerste druppels en binnen een half uur regent het flink maar het publiek blijft manmoedig zitten. Met drommen tegelijk zijn de toeschouwers afgekomen op de openluchtvoorstelling l'Ascension du mandarin van de Dogtroep, waaruit maar weer eens blijkt dat men veel over heeft voor theater zolang het niet binnen de muren van een schouwburg wordt vertoond. De Dogtroep heeft al jaren geleden begrepen wat de meeste mensen graag zien en maakt zodoende straattheater op steeds andere locaties - vaak in het buitenland. Dat geldt ook voor l'Ascension du mandarin: de officiële première was in Frankrijk vorig jaar.

Op een door vier tribunes omgeven grasperk staan hoge bouwsels opgesteld en voorwerpen waarvan de functie aanvankelijk onduidelijk is. Tegen half elf, als het donker begint te worden, komt er beweging in de opstelling. Vanuit verschillende hoeken en via een gat in de grond verschijnen acteurs op het veld die zich ontfermen over de objecten en nieuwe attributen aanvoeren. Binnen de kortste keren trekt een parade van vernuftig geconstrueerde rariteiten aan ons voorbij. Er zijn vehikels in alle soorten en maten en een alleraardigst draakachtige monster dat geen vuur spuwt maar uitpoept.

Minstens zo grotesk als alles wat rolt en rijdt zijn de personen die de objecten bedienen. Hoofdfiguur in de tekstloze voorstelling is een kogelronde mandarijn. Hij moet het opnemen tegen een wezen met een vogelkop en figuren met vreemde bollingen en uitstulpingen die doen denken aan de gestalten in Maguy Marins "dikke mensen-ballet' Groosland. Ondanks hun uitdossingen zijn de spelers beweeglijk en in staat acrobatische toeren uit te halen. Dit alles gaat vergezeld van rook en vuur, water en zingende fluitketels; bovendien is er een groep muzikanten die de wonderlijkste muziek produceert. Alle ingrediënten zijn kortom aanwezig voor een straattheatervoorstelling die niet meer pretendeert te bieden dan wat vermaak, mooie beelden en goedmoedig lawaai op een zomeravond.

    • Noor Hellmann