Rusland houdt strak vast aan hervormingen; Signaal voor overleg G-7

ROTTERDAM, 4 JULI. Ondanks een dramatische terugval van de buitenlandse handel houdt de Russische regering consequent vast aan haar programma voor economische hervormingen. Dit heeft de Russische premier Jegor Gaidar gisteren gezegd in een interview met het persbureau Itar-Tass.

Gaidar ontvouwde gisteren in het parlement ook de hoofdpunten van het tweede deel van zijn hervormingsprogramma, om de leiders van de zeven rijkste landen, de G-7 die maandag in München bijeenkomen, te overtuigen van zijn vastberadenheid. De regering van president Jeltsin hoopt de G-7 nu zover te krijgen dat eerder toegezegde leningen tot een totaal van 24 miljard dollar op korte termijn worden verstrekt. De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds hebben daaraan stringente voorwaarden verbonden.

In het parlement kondigde Gaidar volledige prijsliberalisering aan, vermindering van het begrotingstekort en een strenge anti-inflatiepolitiek. Verder zullen alle kleine en middelgrote bedrijven vóór eind 1994 worden geprivatiseerd. Ook kondigde Gajdar aan dat zijn land dit jaar 25 miljoen ton graan wil aankopen met een totale waarde van acht miljard dollar.

Een belangrijk punt om de economie uit het slop te trekken is volgens de premier verbetering van het banksysteem. Door het tekort aan kapitaal investeren Russische bedrijven te weinig.

De industriële produktie in Rusland is de laatste vijf maanden met 13 procent gedaald, terwijl de buitenlandse handel drastisch verminderde. De export ging in vijf maanden tijd 30 procent omlaag en de invoer van goederen met 18 procent. Het volume van de olie-uitvoer, het belangrijkste exportartikel van Rusland, daalde met 21 procent en de aardgasexport met 5 procent.

Volgens Gajdar is de buitenlandse schuld van de voormalige Sovjet-Unie sinds januari toegenomen met 4 miljard dollar, tot een totaal van 74 miljard dollar. Voor een belangrijk deel is die stijging het gevolg van een uitstel van aflossingen op buitenlandse commerciële leningen en staatsleningen. “Mogelijk zal de regering pas in 1996 met aflossingen beginnen”, zei premier Gajdar gisteren.