Ronnie Brunswijk bezoekt adviseurs in Nederland

PARAMARIBO, 4 JULI. Ronnie Brunswijk, leider van het Surinaamse Junglecommando komt zondag in Nederland.

Het zal overleg plegen over het vredesproces met zijn adviseurs. Die adviseurs zijn onder anderen Eddie Jozefzoon, Edwin Marshall en Eddie Dap. Zij hebben het junglecommando in juli 1989 bijgestaan bij onderhandelingen met de regering. Het zogenaamde Kourou-akkoord, dat daaruit voortvloeide, leidde tot de oprichting van de gewapende Tucajana-indianengroep. Brunswijk, Tucajana-leider Thomas Sabajo en de regering van Suriname zullen voor 1 augustus een vredesakkoord ondertekenen, zo is donderdag overeengekomen, in aanwezigheid van president Venetiaan. De opstandelingen moeten binnen twee weken na de ondertekening hun wapens inleveren. De Nederlandse ambassade in Paramaribo heeft vrijdag bevestigd dat Brunswijk een toeristenvisum heeft gekregen. Brunswijk kreeg geen visum toen hij tijdens het bezoek van president Venetiaan in juni naar Nederland wilde reizen.