PIEPKUIKENS GEVULD MET WILDE RIJST EN PRUIMEDANTEN

Onlangs schreef ik over pruneaux. Deze gedroogde pruimen hoeft u niet te weken, en zijn door hun zachte zoetheid een veelzijdig ingrediënt. In het Zuidfranse Agen at ik ze als vulling (met ganzelever) voor een geheel ontbeende duif. Als variant daarop maakte ik dit wat minder machtige, eenvoudige gerecht, waarbij de gedroogde vrucht vulling en vogel met zijn smaak doortrekt.

Voor 4 personen:

4 piepkuikens van circa 300 gram per stuk

2 sinaasappels, de geraspte schil en het uitgeperste sap van één, de tweede geschild en het vruchtvlees in blokjes gesneden

6 pruimedanten in het sinaasappelsap geweekt

150 gram gekookte wilde rijst

2 lenteuitjes gehakt

1 eetlepel vers gehakte munt

zout en versgemalen peper

40 gram boter

2 eetlepels sinaasappellikeur, bijv. Mandarine Napoléon of Grand Marnier

2,5 deciliter slagroom

Warm de oven voor op 180ß8 celsius. Maak de piepkuikens klaar voor het braden door eventueel overgebleven veertjes eruit te trekken en de buikholten schoon te maken. Zet weg. Kook de rijst en rasp terwijl die kookt de eerste sinaasappel en pers hem uit. Week de pruimedanten in het sap. Snijd het vruchtvlees van de tweede sinaasappel in blokjes en doe in een kom. Doe de wilde rijst met de gehakte lenteui en munt in de kom met de sinaasappel. Roer alles goed. Neem de pruimedanten uit het sap en zet het sap even weg. Snijd de pruimedanten in kleine blokjes en roer ze door het rijstmengsel. Breng op smaak met zout en peper. Vul de piepkuikens met de vulling, bind ze op klaar en doe ze in een braadpan. Doe de boter, het bewaarde sinaasappelsap en de likeur in een pan en breng tegen de kook aan. Giet dit mengsel over de kuikens en zet de braadpan circa 35 minuten of tot de vogels goudbruin zijn, in de verwarmde oven. Bedruip de kuikens om de 15-20 minuten. Doe de gare kuikens op een dienschaal en houd ze warm in de oven. Zet de braadpan op een hoog vuur en breng de braadsappen aan de kook. Roer er de slagroom door en laat circa 5-10 minuten koken tot een dikke saus. Breng op smaak met wat zout en peper en giet wat saus over de kuikens. Doe de rest van de saus in een sauskom en geef die er apart bij.

    • Kim Maclean