"Pardon, maar hoe lang gaat dit duren?'

PARIJS, 4 JULI. “Neemt u me niet kwalijk”, zegt de Italiaanse vrachtwagenchauffeur Fabio Zampone na twee dagen vast te hebben gezeten op een uitvalsweg buiten Lyon, “maar hoe lang gaat dit duren?”

Voor hem staan honderden Franse vrachtauto's waar geen beweging in zit. De chauffeurs zitten in de berm en doen zich te goed aan een geroosterd lam dat op Noordafrikaanse wijze is bereid. Ze doden de tijd met sterke verhalen.

“We hebben een inzameling gehouden om eten te kopen”, zegt een van de chauffeurs. “Wanneer het op is, zullen we nemen wat er nog in de auto's zit. We kunnen het tot volgende week volhouden, als het moet.”

De protestacties van de chauffeurs tegen de invoering van een puntensysteem duren al vijf dagen. Tienduizenden toeristen en talloze vrachtwagenchauffeurs als Fabio Zampone zijn er door komen vast te zitten op zeer hete wegen. Voor veel mensen is hun vakantie tot een regelrechte nachtmerrie geworden. Volgepakte auto's met gezinnen en jengelende kinderen staan langdurig op het kokende asfalt en zijn veranderd in ovens.

Ook veel dieren die werden vervoerd hebben zeer te lijden. Bij de plaats Carpentras in het zuiden liet een Belgische chauffeur zijn lading van 268 varkens, die al dagen geen eten of drinken hadden gehad, vrij. De varkens werden vervolgens in een naburig stadion opgevangen en met water weer tot leven gewekt. Daarna ontsnapten ze echter naar een straat waar talrijke meloenen lagen die protesterende boeren daar daags tevoren hadden achtergelaten.

“Mijn weekeinde is volledig bedorven”, tierde een automobilist die op de brug over de rivier de Garonne ten noorden van Bordeaux vast was komen te zitten.

“We wilden de Alpen en de Ardèche bezoeken maar we zitten zonder brandstof en hebben geen idee wat we moeten doen”, verklaarde een Iers echtpaar in de buurt van Lyon.

Reizigers die nog wel benzine hebben en niet vast zitten, raken echter dikwijls weer geheel verdwaald. “Neem alstublieft een kaart mee”, spoorde het Franse televisiestation TF-1 zijn kijkers aan. “De wegenwacht wordt overstroomd met telefoontjes van mensen die geen idee hebben waar ze zijn”.

De weinige gelukkigen die er zonder problemen in slaagden om de stranden in het zuiden van Frankrijk te bereiken hadden het rijk bij uitzondering voor zich alleen. (Reuter, AP)